на живо

"Барса" се сгромоляса в катедралата "Сан Мамес", "Атлетик" мечтае за Купата на Краля (ВИДЕО)

Каталунците не достигнаха полуфиналите за първи път от 2010 г.

"Барса" се сгромоляса в катедралата "Сан Мамес", "Атлетик" мечтае за Купата на Краля (ВИДЕО)

Сензационното 118-о издание на турнира за Купата на Краля в Испания придоби напълно завършен вид, след като и "Барселона" бе елиминиран още преди полуфиналната фаза. Два часа, след като "Реал Сосиедад" изхвърли "Реал" Мадрид на "Бернабеу", и другият баски гранд "Атлетик" Билбао се отчете с грандиозен триумф.

На "Сан Мамес", пред повече от 50 хиляди френетични в подкрепата си запалянковци и атмосфера като от финал на световното първенство, "лъвовете" надиграха именития си опонент с автогол на Серхио Бускетс в добавеното време на срещата. Преди това, през втората част Лео Меси и Антоан Гризман пропуснаха великолепни възможности пред другата врата.

Снимка: Twitter

Развитието на срещата бе идентично със случилото се в първата между двата тима за кампанията. В средата на август "Атлетик" също спечели с 1:0 у дома в шампионатен сблъсък, вкарвайки победен гол в края на редовното време. "Барса" вече няма успех в четири поредни срещи с тима от Билбао и няма да играе на полуфинал за Купата за първи път от сезон 2009/10, когато бе елиминиран още на 1/8-финал.

Макар да триумфираха срещу "Барселона" в сблъсъка за Суперкупата преди четири години, едва сега "червено-белите" получиха своя сладък реванш за пораженията от същия съперник във финалите за Купата на краля през 2009, 2012 и 2015 г. "Лъвовете" също така бяха елиминирани именно от каталунския тим в надпреварата през 2016 и 2017-а. Това са и двата най-успешни клуба в историята на турнира - "Барселона" има 30 трофея във витрината си, а "Атлетик" - 23, но последният за баските бе спечелен през далечната 1984 г.

Сега шансовете на "червено-белите" за мечтан триумф са много големи, след като на полуфиналите няма да срещнат друг от грандовете, а някой измежду големия съперник "Реал Сосиедад", "Гранада" или третодивизионния "Мирандес". Докато изпадналият в криза "Барселона" ще трябва да се фокусира изцяло върху Ла Лига и Шампионска лига в опит да спаси сезона си с трофей.

 

Тагове: