на живо

Барселона е новият шампион на Испания! (СНИМКИ)

Каталунците изпълниха първата цел от мисията "требъл"

Барселона спечели титлата на Испания за 23-ти път в своята история. Каталунците триумфираха след победа с 1:0 при гостуването на Атлетико (Мадрид) и кръг преди края на Примера Дивисион авансът им пред големия враг Реал (Мадрид) е четири точки. Барса също така направи първата крачка към реализиране на мечтата, наречена требъл. Именно "блаугранас" са единственият испански тим с подобно постижение. Това се случи през 2009 година, когато начело на тима все още бе Хосеп Гуардиола.

Победното попадение на стадион "Висенте Калдерон" бе дело на Лео Меси. Той отбеляза в 65' след асистенция на Педро. Това е 41-ят гол на аржентинеца в Ла Лига през настоящия сезон, но той все още изостава с четири попадения от Кристиано Роналдо, който се отличи с хеттрик за успеха на Реал с 4:1 като гост на Еспаньол.

Победата на "белите" обаче изгуби значението си след успеха на Барса. През миналия сезон каталунците не спечелиха нито един трофей под ръководството на аржентинеца Херардо Мартино. Той бе заменен от Луис Енрике, който бе на ръба от уволнение през януари след поредица от слаби резултати и неразбирателство с Меси. Наставникът обаче остана на поста и изведе тима си до 29 победи в последните 32 мача, в които бяха допуснати само две загуби.

В основата на фантастичните резултати, сред които и победа в Ел Класико през март с 2:1, бе резултатният футбол, с който до момента тимът на Барса е отбелязал 108 гола в шампионата. Извънземното трио Меси-Суарес-Неймар вече има общо 115 попадения на своята сметка през тази кампания.

Празненствата по случай спечелената титла със сигурност ще са скромни, тъй като за отбора предстоят още два изключително важни двубоя. На 30 май Барса среща Атлетик (Билбао) във финала за Купата на Краля, а на 6 юни е големият сблъсък с Ювентус във финала на Шампионска лига, който ще бъде излъчен пряко по bTV Action от 21:45.