на живо

Барселона и Севиля в сблъсък за Суперкупата на Европа (ВИДЕО)

Гледайте мача пряко по bTV Action от 21:45 часа

При успех каталунците ще изравнят рекорда на Милан за пет Суперкупи на Европа. Тимът на Севиля от своя страна ще играе втори пореден и общо четвърти финал в надпреварата, но ще търси първи успех в от 2006 г. насам, когато победи именно Барселона. В миналогодишното издание, в отново изцяло испански сблъсък, отборът на Унай Емери загуби от Реал Мадрид.

Големите отсъстващи от състава на Луис Енрике са болният Неймар и контузеният Жорди Алба.

Снимка: Getty Images

„Не ме интересува дали ни смятат за фаворити или не. Това което трябва да направим е да покажем колко сме подобрили играта си. Знаем, че това ще е тежък мач. В последните двубои ни е трудно да победим Севиля и винаги ще е така,” заяви треньорът на Барса Луис Енрике.

В Севиля сериозни липси няма. Това е още една възможност, от която ще се опитаме да се възползваме максимално. Изправяме се срещу голям съперник, който е фаворит, но ние сме на нивото, на което искаме да бъдем,” каза наставникът на Севиля Унай Емери.

Снимка: Getty Images

Суперкупата на Европа е създадена през 1971 г. по идея на Антон Виткамп, репортер, а по-късно и главен редактор на холандския вестник ”Де Телеграф”. По негово време „лалетата” доминирали на интернационалната сцена, а на клубно ниво Аякс преживявал златна ера. Воденият от легендата Йохан Кройф тим бил смятан за №1 в Европа и Виткамп решил да провери дали наистина е така. Така се стигнало до мач между шампиона на Стария континент и носителя на Купата на националните купи.

Всичко било уредено, но ФИФА не лицензирала мача. През 1972 г. все пак Аякс се изправил срещу шотландския Рейнджърс в първи, макар и неофициален, финал за Суперкупата на Европа. Интересното е, че по това време „сините” от Глазгоу са дисквалифицирани от всички клубни турнири заради непристойното поведение на феновете си. Това е и една от причините ФИФА да не одобри въпросния двубой.

Аякс побеждава Рейнджърс с общ резултат 6:3 и печели трофея. На следващата година в първия официален сблъсък за Суперкупата на Европа Аякс надделява над италианския Милан с 6:1.

През 1997 г. форматът на финала е променен и вече се играе една среща, а не дотогавашните две. Любопитното е, че през 1984, 1986 и 1991 г. също се играе един мач поради политически проблеми. През 1974, 1981 и 1985 г. финал за Суперкупата не се провежда.

През 1992 г. Купата на Европа се преименува на Шампионска лига, а победителят в нея спори с носителя на Купата на националните купи за Суперкупата на Европа.

През 1994 г. Купата на националните купи става Купата на УЕФА.

Първата Суперкупа на Европа в новия и варант противпоставя Галатасарай, носител на Купата на УЕФА и Реал Мадрид, шампион на Европа. Турският гранд печели трудно с 2:1.

През 2009 г. Купата на УЕФА се преименува на Лига Европа.

До този момент английският Челси е единствения тим, участвал в Суперкупата на Европа като носител на Купата на националните купи (1998 г.), Шампионска лига (1998 г.) и Лига Европа (2013 г.)

След като 15 поредни финала за Суперкупата на Европа се играят на “Стад Луи II” в Монако, от 2013 г. насам той се провежда в различни страни.

Първо на "Еден Стейдиъм” в чешката столица Прага. През 2014 г. финалът е на "Кардиф Сити Стейдиъм" в Уелс.

През 2016 г. домакин на Суперкупата ще е "Леркендал Стейдиъм” в Трьондхайм, Норвегия, а на следващата година сблъсъкът ще бъде изключително близо до България – на "Филип II Арена” в Скопие, Македония.

Срещата Барселона - Севиля ще бъде предавана пряко в над 100 държави. Сред тях са и страни като Барбадос, Джибути, Сиера Леоне, Сомалия и други.

Българските фенове ще имат възможността да изгледат битката на живо по bTV Action.

Мачът е с начален час 21:45 и ще се играе на стадион „Борис Пайчадзе”, а коментарното студио започва в 21:00 часа.