на живо

"Барселона" отчая "Атлетико" на "Висенте Калдерон"

"Каталунците" убиха надеждите на Диего Симеоне за Топ 3

Getty Images

"Барселона" се наложи с 2:1 над "Атлетико" Мадрид в дербито на 24-ия кръг на испанската Примера дивисион. В герой за гостите се превърна Лео Меси, който донесе успеха на "каталунците" с късен гол.

Преди това двата отбора си размениха по едно попадение. Първо "Барселона" поведе чрез Рафиня в 64-ата минута, а шест по-късно точен за домакините бе Диего Годин.

Първият шанс в срещата бе за домакините. Още в 3-ата минута Караско пропусна да засече добро подаване пред вратата на Тер Стеген. Минута по-късно Диего Годин получи възможност за удар след карамбол в наказателното поле на "блаугранас", но стреля неточно. Гостите стигнаха до първата си добва възможност в 8-ата минута, когато Лионел Меси отправи удар от около 25 метра, който обаче не затрудни Облак.

Постепенно "дюшекчиите" установиха натиск. В 16-ата минута Габи Фернандес стреля от около 20 метра, но не създадени неприятности за Тер Стеген. Секунди по-късно лошо изчистена топка от Юмтити попадна на крака на Гризман, който стреля, но защитникът на "Барселона" поправи грешката си, парирайки удара.

В 26-ата минута отново Гризман отправи изстрел, който обаче бе спасен по феноменален начин от германския страж на "каталунците". В 29-ата минута "Барселона" бе близо до гола, когато Лео Меси стреля, Облак спаси, а Луис Суарес не успя да вкара при добавката, а за сметка на това извърши нарушение в атака.

До края на първата част с пропуски за "каталунците" се отчетоха Луис Суарес и Лионел Меси, който пропиля изгодна възможност от пряк свободен удар.

Второто полувреме започна по-силно за "каталунците". В 49-ата минута Луис Суарес бе изведен от Меси сам срещу Облак. Уругваецът обаче стреля неточно в далечния ъгъл. 3 минути по-късно Гризман стреля опасно, но Тер Стеген отново успя да спаси. Добра възможност се откри и пред Диего Годин, който стреля с глава над вратата след хубаво центриране отдясно.

Постепенно домакините намалиха темпото и инициатива бе поета от "каталунците".

В 64-ата минута "Барселона" успя да поведе в резултата. След продължително разбъркване в наказателното поле на "дюшекчиите" топката попадна на крака на Рафиня, който не сбърка от близка дистанция.

"Атлетико" не закъсня със своя отговор. В 70-ата минута след центриране от статично положение Диего Годин се извиси, чукна леко топката и я прати във вратата на "блаугранас", изравнявайки резултата.

Срещата продължи сравнително равностойно, като опасните положения пред двете врати липсваха. В 87-ата минута обаче "Барселона" отново успя да поведе. Меси получи подаване в наказателното поле и стреля, но ударът му бе париран. Топката отново попадна в аржентинеца, който не сгреши при втория си шанс. До края на срещата "Барселона" успя да удържи финалния щурм на домакините и се поздрави с успеха.

С победата си "каталунците" се изкачиха на първото място в класирането, с точка повече от "Реал" Мадрид, който по-късно днес гостува на "Виляреал". "Дюшекчиите" остават на 4-ата позиция с 7 точки зад третия "Севиля"