на живо

"Барселона" плаща повече от ПСЖ и "Манчестър Сити"

Каталунците са най-щедри в света. "Манчестър Сити" изненада анализаторите

Getty Images

"Барселона" е отбор с много титли и отличия, а преди дни одиторската фирма Кей Пи Ем Джи обяви футболния клуб за най-добрия работодател. След проучване на компанията стана ясно, че каталунците са преминали психологическата граница от 500 милиона евро за заплати и официално харчат по 562 милиона за възнаграждения за година!

Това прави "Барса" първия футболен клуб, който се разделя с такава голяма сума, за да си осигури услугите на персонала си. Каталунците не пестят, когато става дума за играчи и след привличането на Коутиньо и Усман Дембеле, разходите по това перо са скочили с цели 42%. Най-добре платен в тима очаквано е Лионел Меси, който получава 565 хил. евро за 12 месеца. Възнаграждението на аржентинеца бе увеличено, след като той поднови договора си през ноември 2017 г. 

Снимка: Twitter

Според "Форбс" Меси получава повече приходи от бонуси, а само за миналата година те са в размер на 60 млн. евро.

След "Барса" в тази класация се нареждат "Пари Сен Жермен" и "Байерн" Мюнхен. 

Въпреки че шампионите на Франция привлякоха двамата най-скъпи футболисти в света - Неймар и Килиан Мбапе, те харчат "скромните" 332 млн. евро на година за заплати. Това е с 20% повече от предишните 12 месеца.

Снимка: Reuters

"Байерн" Мюнхен е на трето място в класацията с 303 млн. евро разходи.

"Манчестър Сити" е четвърти. "Гражданите" дават на играчите си 293 млн. евро на година, но могат да бъдат определени като спестовници. Те са единствения тим в големите първенства на Европа, който е намалил разходите си за заплати през изминалите 12 месеца. Възпитаниците на Хосеп Гуардиола взимат общо с 5% по-малко. 

Снимка: Getty Images

Кристиано Роналдо е вдигнал сумата при петия в класирането "Ювентус" и сега в тима се отделят по 259 млн. евро за заплати. 

Следват "Порто" (85 млн. евро), "Галатасарай" (81 млн. евро) и холандският ПСВ (35 млн. евро).

Най-скъп играч според проучването е Неймар. Той премина в ПСЖ от "Барселона" за 222 млн. евро, а за година е вдигнал цената си с още 7 млн. евро.

Въпреки икономиите от заплати, "Манчестър Сити" си остава с най-скъп състав. Играчите на "гражданите" струват общо 1,2 млрд. евро!