на живо

"Барселона" продава името на стадиона, за да плати 90 млн. евро на Меси

Испанският гранд плаща по 480 млн. евро на година за заплати на играчите

Деветдесет милиона евро. Толкова ще получи Лионел Меси само за да подпише новия си договор с "Барселона", твърдят медиите в Испания. В същото време клубът е готов да продаде името на своя легендарен стадион "Камп Ноу", за да осигури въпросната сума.

По принцип бонусът при подновяване на контракта е нормална практика в световния футбол, но предвиденият за Меси без съмнение е абсолютен рекорд.

В изследване на каталунския вестник L'Ara се твърди, че заплатите на футболистите в "Барселона" достигат 84% от общите приходи на клуба и са в размер на 480 млн. евро. Въпросният бонус за голямата звезда не е включен в тази сметка, защото се разпределя в годините до края на договора и не е част от възнаграждението му.

За да покрият нарастващите разходи, каталунците се надяват да сключат нова сделка с "Найк". А към името на "Камп Ноу" може да бъде прикачен спонсор още от следващия сезон. Идеята е споразумението да бъде за срок от 25 години на обща стойност 2100 млн. евро.

Благодарение на хеттрика на Меси срещу Еквадор на Аржентина няма да се наложи да играе плейоф за Мондиал 2018. Така Лео ще има достатъчно свободно време, за да подпише новия си договор. Заложената в него седмична заплата е изумителна - 560 000 евро.

Сделката, която ще остави Меси в "Барселона" до 2021 г., вече е парафирана от баща му Хорхе и брат му Родриго. Според слуховете самият футболист не желае да стисне публично ръката на разкъсвания от критики президент на клуба Жозеп Бартомеу, за да не му прави излишна реклама. Не е изключено договорът да бъде оповестен само със съобщение и без снимка.