на живо

Бащата на Джокович: Димитров нанесе голяма вреда на нашето семейство

"Той вероятно е дошъл заразен отнякъде", категоричен е Сърджан Джокович

Reuters

Бащата на световния номер 1 в тениса Новак Джокович - Сърджан, заяви, че Григор Димитров е нанесъл голяма вреда, както на семейството му, така и на Сърбия и Хърватия.

Причина за изказването му беше прекратеният турнир "Адриа", организиран от първата ракета на Сърбия в страните от бивша Югославия. Надпреварата беше спряна преди финала в Хърватия, след като Григор Димитров обяви, че е заразен с коронавирус. След масово тестване на участниците и треньорите се оказа, че  COVID-19 имат още Новак Джокович и съпругата му, последният съперник на българина Борна Чорич, Виктор Троицки, който игра в Белград, както и бременната му половинка. Позитивни са тестовете на треньора на Димитров - Кристиан Гро, физиотерапевта му Алгис Христов и един от треньорите на Новак Джокович. 

"Защо това се случи? Защото Димитров вероятно дойде заразен отнякъде. Не беше тестван тук, взеха му проба на друго място. Това не е хубаво. Но... Какво да се прави. Нанесе голяма вреда на Хърватия, на нашето семейство и на Сърбия", заяви Сърджан, потърсен за коментар от хърватската телевизия RTL.

Снимка: Reuters

Редица сръбски разпространиха информацията, че Димитров е отказал два пъти да се тества за коронавирус по време на мини турнирите с благотворителна цел, организирани от Джокович. Според тях българският тенисист се е чувствал зле при пристигането си в Хърватия, но е подценил ситуацията. Между двата турнира - в Белград и Задар, Димитров беше за кратко в родния си град Хасково, където проведе открита тренировка, срещна се с кмета и с местни деца.

След като стана ясно, че българинът е заразен, Джокович се прибра в Сърбия и заедно с цялото си семейство се подложи на тестове. Той и съпругата му Йелена дадоха положителен резултат, докато децата им и родителите на Новак - отрицателен.

Снимка: Reuters

"Никой не се чувства добре след случката. Ноле също. Никой не се чувства добре в това положение. Не, не е добре, но това е ситуацията! Трябва да излезем от нея по-силни, да бъдем сигурни, че и това ще мине, да се намери начин, да защитим всички", допълни Сърджан.

Бащата на Новак все пак остава оптимист и обещава, че феновете ще могат да видят своя любимец, след като ситуацията се нормализира.

"Ще направим всичко възможно, когато ситуацията се нормализира и няма такива страхове, да повторим турнира. С удоволствие ще дойдем пак в Задар", заяви той.

След като стана ясно, че четирима от участниците в благотворителния турнир са с коронавирус, надпреварата беше отменена. Така в Босна и Херцеговина турнирът няма да се проведе.