на живо

Бащата на Джокович: Вероятно няма да играе в Австралия. Те го изнудват!

Сърджан Джокович заяви, че сам не знае дали синът му е ваксиниран

Reuters

Бащата на лидера в световната ранглиста по тенис Новак Джокович - Сърджан, определи като "изнудване" решението на организаторите на Откритото първенство на Австралия да допускат до участие само ваксинирани играчи през предстоящия сезон 2022. 

Самият Ноле все още не иска да казва дали е ваксиниран против коронавирус или не. 

"Това е лично право на всеки от нас. Никой няма право да навлиза в това лично пространство. Конституцията ни защитава. Всеки сам решава за своето здраве. Дали си ваксиниран, това е твое лично право. Дали Новак ще каже своето решение, мисля, че не. Аз самият не знам, а и не бих ви споделил", започна Сърджан.

"Неприятно му е заради реакцията на властите в Австралия, които си позволиха да обидят 9-кратния шампион. Дали ще играе, зависи от тяхното поведение. Той иска от цялото си сърце. Все пак е спортист. Но при това изнудване и при тези условия, сигурно няма да го направи. Аз не бих играл. А той е мой син. Правете си изводите сами", добави татко Джокович пред "ТВ Прва".

Снимка: Reuters

Самият тенисист засега не иска да коментира нищо, свързано с ваксините против коронавирус. Ноле заяви само, че не иска да участва в никакви кампании и не е антиваксър.

Ноле има вариант да се включи в надпреварата, но само ако бъде под карантина 14 дни преди старта на турнира.

"Да седи 14 дни в хотелската стая и да не може да излезе дори в лобито... Страхотно измислено. Нека те да си играят на този турнир. И коя ваксина признават? Руската не я признават. В Сърбия са признати китайска и руска. Това не е нормално", казва още Сърджан.

Снимка: Reuters

По последни данни около 35% от мъжете сред тенисистите не са ваксинирани.

Освен задължителната ваксина, тенисистите ще трябва да покажат и негативен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането им.

Откритото първенство на Австралия трябва да се проведе между 17 и 30 януари.