на живо

Баскетболистите започват европохода с двама американци (ВИДЕО)

Дий Бост и Джейсън Уошбърн заминаха с националния отбор за Киев

Lap.bg

Мъжкият национален отбор по баскетбол отлетя за Киев, където утре вечер открива сметката си от квалификациите за Евро 2019. Срещата срещу Украйна започва в 19,00 часа българско време. Нашите са в група още със Словения и Косово.

Селекционерът Любомир Минчев реши да качи на самолета и двамата нови американци, на които бяха извадени паспорти - Дий Бост (188 см, 26 години, гард, "Монако") и Джейсън Уошбърн (210 см, 26 години, център, "Сигал" Прищина). Минчев ще вземе решение в последния момент кой от тях да използва срещу украинците.

Лидер на националите е младата звезда на родния баскетбол - Александър Везенков от "Барселона", който едва на 21 години трябва да поведе съотборниците си напред в тежката група.

За капитан на селекцията пък бе избран плеймейкърът на шампиона "Лукойл Академик" Асен Великов, който е един измежду тримата представители на "студентите" в националния отбор заедно с Павлин Иванов и Христо Захариев.

България не е играла на финали на първенство на Стария континент от Литва 2011 г. Тогава начело на тима бе Росен Барчовски, а баскетболистите ни тогава записаха победи над Белгия (68:65) и над Грузия (79:69). "Лъвовете" обаче не успяха да се класират на последните два европейски шампионата - в Словения през 2013 г. и във Франция през миналата есен.