на живо

Баскетболни драми: Литва и Сърбия няма да играят на олимпийски игри

Словения с Лука Дончич ликува след победа в Каунас. Италия си осигури първа квота от 16 години насам

Reuters

Два от силните мъжки тимове в световния баскетбол - този на Сърбия и този на Литва, няма да играят на олимпийските игри в Токио. 

Това стана ясно след края на квалификационните турнири. 

Снимка: Reuters

В Каунас Литва загуби с 86:95 от тима на Словения. Балканците бяха предвождани от голямата си звезда - Лука Дончич. 22-годишният плеймейкър направи феноменален мач, в който записа "трипъл-дабъл" от 31 точки, 11 борби и 13 асистенции. 

Снимка: Reuters

За първи път от 1936 г. насам трикратните бронзови медалисти (1992, 1996, 2000) няма да участват в най-важното спортно събитие. Словения пък си осигури първа квота като самостоятелна държава (а не част от Югославия).

Драматична беше и развръзката на мача между Сърбия и Италия в Белград. Домакините бяха сочени за сигурен фаворит, само че загубиха с 95:102. 

Снимка: Reuters

"Плавите" са сребърни медалисти от Рио де Жанейро през 2016 г. и Атланта през 1996 г. и за четвърти път няма да участват на олимпийски игри. Те пропуснаха да се класират за важните мачове през 2008 в Пекин и 2012 г. в Лондон. През 1992 г. отборът не беше допуснат до участие заради войната с Хърватия.

Що се отнася до баскетболистите на Италия, които смълчаха феновете в Белград, те мечтаят да повторят постижението си от последния път, в който бяха на олимпийски игри. В Атина през 2004 г. Скуадрата спечели втория си сребърен медал.

Снимка: Reuters

Последните два тима, които ще се борят за медал в Токио в мъжкия баскетболен турнир са Германия (след победа над Бразилия със 75:64) и Чехия (след победа над Гърция с 97:72).