на живо

Баскетболният "Левски" е пред фалит (ВИДЕО)

Тити през сълзи: Не може София да остане без баскетболен отбор

Баскетболният "Левски" е пред фалит (ВИДЕО)

Баскетболен клуб „Левски“ е изправен пред угрозата от фалит и разпадане на отбора. „Сините“ са във финансов колапс от почти половин година и вече им е почти невъзможно да се справят. Признанието дойде от Константин Папазов.

„Положението е много тежко. „Левски“ го има само, благодарение на морала на играчите и на моите колеги. Взимам заеми, но това не може да продължава безконечно. Ножът е опрян в кокала“, сподели треньорът, който се разплака в ефира на спортно шоу „Гонг“ по „Дарик“ радио.

„Левски“ е без генерален спонсор от 4 август миналата година, когато петролната компания „Лукойл“ официално се оттегли от субсидирането на клуба.

„Вярвам, че тези 5 месеца кошмар ще приключат. Досега не сме тиражирали жестоката криза, в която се намираме. Не сме искали да натоварваме никого. Времената са достатъчно тежки за всички. Не може хората вечно да се съобразяват с нас“, признава Папазов, който обаче не крие, че ако в отбора скоро не се появи финансов благодетел, краят на „сините“ може и да настъпи далеч преди края на сезона.

Снимка: Lap.bg

„Теорията не изключва и такъв вариант: „Левски“ да не оцелее. На практика обаче, за мен такъв вариант не съществува. Не може да няма „Левски“. Не може София да остане без баскетболен отбор“, откровен е треньорът, който е потънал в борчове към близки и познати, за да държи „Левски“ на повърхността.

Днес „Левски“ трябваше да отлети за Израел, където на тима предстояха два мача срещу местни отбори от Деласпорт Балканска лига. Положителни тестове за COVID-19 поставиха „сините“ под карантина и оставиха баскетболисти, треньори и медицински щаб в България.

„Това, че не заминахме за Израел няма общо с финансовия колапс. Истината е, че не можем да си позволим да пътуваме за страна с такъв стриктен режим и проверки като Израел, без да сме сигурни, че всички сме напълно здрави. Всякакви други спекулации не отговарят на истината“, категоричен е Папазов.

Снимка: Lap.bg

Пред него предстои най-тежката битка: първо, „Левски“ да оцелее, да довърши участието си, както в Деласпорт Балканска лига, така и в Националната баскетболна лига у нас.

„Аз няма никога да се предам. Това, което възнамерявам да правя, е да продължавам да се боря да съхраним отбора в сегашния му вид. Трудно е, болезнено е, но ме крепи този нечовешки морал на момчетата. „Левски“ е нещо различно. Футболистите на „Левски“ издържаха две години, сега трябва да издържим някак си и ние. Нали хората са казали, че е най-тъмно преди зазоряване“, завършва Тити.

Ако в близките дни не бъде намерено решение, Константин Папазов ще трябва да прибегне до трудното решение да освободи от „Левски“ чужденците, в отчаян опит да спаси българите.

Снимка: Lap.bg