на живо

Баскетболистите отиват на европейско за първи път от 10 години

Момчетата на Росен Барчовски прекършиха Латвия

fiba.basketball

Мъжкият ни национален отбор по баскетбол се класира за европейското първенство през 2022 г. Тимът ни победи Латвия с 66:65 и за първи път от 10 години ще мери сили с най-добрите на Стария континент.

"Лъвовете" дадоха всичко от себе си, тъй като се нуждаеха от задължителна победа в Рига, за да подпечатат визите си за европейското. В момента тимът на Росен Барчовски е с две победи и три загуби и няма как да бъде изместен от третото място в групата, даващо право на участие на шампионата, който ще се проведе догодина заради коронавируса.

Снимка: fiba.basketball

Първенството ще бъде от 1 до 18 септември, на територията на четири държави - Германия, Италия, Чехия и Грузия.  

Последният мач на България от квалификациите е срещу Босна и Херцеговина в понеделник.

Двубоят бе изпълнен с много обрати, като националите ни дори наваксаха двуцифрен пасив. В заключителните мигове настана истинска драма, тъй като секунди преди края латвийците пропуснаха да вкарат и да ни лишат от победата. Съдбата обаче бе на страната на родния тим, който с голямо себераздаване напълно заслужено се класира за европейското първенство.

Снимка: fiba.basketball

Без голямата ни звезда Александър Везенков, който не бе пуснат от клубния му тим "Олимпиакос" за мачовете на "лъвовете", Дий Бост бе най-резултатен с 18 точки. С 15 се отличи Павлин Иванов, който вкара пет тройки и то в особено важни моменти. Димитър Димитров също игра силно, като завърши с 12 точки, а Чавдар Костов вкара 11.

Снимка: fiba.basketball

За последно България игра на европейско първенство през 2011 г., когато отново под ръководството на Росен Барчовски националите финишираха четвърти в своята група с 2 победи и 3 загуби срещу тимове като Русия, Словения, Грузия, Украйна и Белгия.

С драматичния си успех "лъвовете" лишиха Латвия от участие на еврофинали за първи път от 1999 г.