на живо

БАТЕ Борисов - кошмарът на българските отбори в Европа

Беларуският тим се изправя на пътя на ЦСКА към групите в Лига Европа

Беларуският БАТЕ Борисов не е случаен футболен клуб. Особено за българските фенове. Жребият за втория кръг от квалификациите на Лига Европа, изтеглен днес (31 август), определи "жълто-сините" да пътуват отново до България. Този път срещу тях се изправя ЦСКА, а мачът ще е на стадион "Българска армия" в София.

През сезон 2008/2009 български представител в квалификациите за Шампионска лига беше "Левски". "Сините" тогава завършиха на второ място в класирането, но шампионът ЦСКА не получава лиценз за участие в евротурните. "Сините", които само две години по-рано изживяват своята приказка и участват в групите на най-силния европейски клубен турнир, трябва да се реваншират на привържениците си, след като в предишната кампания отпадат безславно от финландския "Тампере".

Планът обаче не проработва! БАТЕ - отборът, носещ име на завод за електрооборудване за автомобили и трактори, се оказва непреодолима крачка. "Сините" губят с 0:1 у дома, а Георги Иванов-Гонзо пропуска дузпа. Първоначално треньорът Велислав Вуцов посочва зад топката да застане младият Николай Иванов, но по-опитният му съотборник сам решава да се нагърби със задачата, а вратарят на БАТЕ реагира отлично и спасява.

Следва реванш в Беларус. Там "сините" играят цяло полувреме с човек повече, но успяват да измъкнат само равенство 1:1. Голът за българския тим е дело на Владимир Гаджев.

БАТЕ се изправя срещу "Литекс" през сезон 2009/2010. След като беларуският тим отпада от квалификациите за Шампионската лига (от латвийския "Вентспилс"), пътят му продължава с плейоф за влизане в групите на Лига Европа. И точно на този етап среща тима от Ловеч. 

След спокойна победа с 1:0 като гост в Борисов, никой не подозира какво ще се случи в реванша. Футболистите на БАТЕ вкарват в самия край на мача в Ловеч. Следват продължения и още 3 гола от гостите! Така и "Литекс" прекратява участието си в евротурнир след среща с беларусите. 

Снимка: bTV

Отборът от Борисов е играл два пъти и с "Лудогорец", но в контроли от подготовката по време на зимната пауза в първенството. И в двата случая "орлите" излизат победители!

Снимка: bTV

Иначе в своята витрина "жълто-сините" имат 16 титли на страната. 5 пъти тимът е участвал в груповата фаза на Шампионската лига и 4 пъти в тази на Лига Европа. През миналата кампания БАТЕ отпадна от битката за четворките във втория по сила европейски клубен турнир, след като загуби от "Астана".