на живо

"Базел" - ЦСКА: Мач за престиж и много пари (ВИДЕО)

В Швейцария се надяват на победа и близо 3 млн. евро

"Базел" - ЦСКА: Мач за престиж и много пари (ВИДЕО)

Футболната среща от плейофите за влизане в групите на Лига Европа между "Базел" и ЦСКА не може да развали швейцарското спокойствие. При липсата на фенове, които да скандират по улиците, само местните новинарски издания загатват, че днес (1 октомври) един от двата тима ще постигне мечтаната цел, а другият ще напусне стадион "Санкт Якоб Парк" разочарован.

Като типични представители на страна, известна със своите банки, в Швейцария пресмятат възможните приходи. А те са в милиони!

Отборът, който се класира за груповата фаза на Лига Европа, ще прибере в касата си 2,92 млн. евро (по официални данни за сезон 2019/2020). От тук нататък всичко зависи от самите тимове. 

Всяка победа е още 570 000 евро приходи, а равенство - 190 000 евро. Тези средства идват от УЕФА и от телевизионни права.

Предвид последните европейски походи на "Базел", който в последните няколко сезона игра в груповата фаза на Шампионската лига, не е изненадващо, че отборът е свикнал да има приходи от мачовете си в европейските клубни турнири.

През сезон 2019/2020 домакините изпаднаха в криза и не се класираха за важните срещи в Лига Европа и Шампионската лига. Това предизвика и напрежение между ръководството и привържениците, които няма да простят подобно представяне и сега. 

За това е разбираемо, че в Швейцария обръщат повече внимание на мача "Базел" - ЦСКА, отколкото на срещата на шампиона "Йънг Бойс" с албанския "Тирана", която също ще определи участник в груповата фаза на Лига Европа.

От къде черпят информация за "червените" в Швейцария? Бившият български национал Петър Александров от години живее в Швейцария. Какво очаква той от мача на ЦСКА и "Базел"? Гледайте в централната спортна емисия новини днес (1 октомври)!