на живо

Беларуски шампион обяви гладна стачка в подкрепа на политически затворници

Андрей Кравченко протестира против политическите репресии в родината си

Сребърният медалист в десетобоя от олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Андрей Кравченко обяви, че започва 10-дневна гладна стачка. 

Това обяви той в своя профил в социалните мрежи. По този начин той ще изрази подкрепата си към политическите затворници в своята родина Беларус. 

Кравченко е един от най-обичаните спортисти в страната. Той често критикува режима на президента на Беларус Александър Лукашенко. Атлетът беше активен участник в протестите при преизбирането на държавния глава през октомври 2010 г. Тогава хиляди излязоха по улиците, за да заявят, че резултатите са фалшифицирани. Полицията се намеси, като стотици протестиращи бяха арестувани.

В своя профил в социалните мрежи Кравенко разказва, че също е попаднал в ареста, а местонахождението му е съобщено на адвоката му и семейството му след няколко дни.

"Пропуснах първия рожден ден на дъщеря ми. Излязох заразен с коронавирус. Притеснява ме, че тези арести станаха нещо обичайно, нещо ежедневно. И в момента зад решетките има хора. Това влияе на техния живот, на живота на семействата им. Никой от тях не вярва, че това е нещо временно, че ще имат право на посещения. Знам колко е тежко и на семействата", пише Кравченко, който е и шампион от европейското първенство в Цюрих през 2014 г.

Той заяви още, че ще продаде своите отличия, за да подпомогне финансово на засегнатите. 

Една от първите, които подкрепи Кравенко, е бившата баскетболистка Елена Левченко. Тя също лежа в ареста след участие в един от протестите срещу Лукашенко.