на живо

Белег, метални пластини в главата и "Манчестър Юнайтед"

Алекс Телес носи с гордост странен белег

Getty Images

В последния ден на трансферния прозорец за лято 2020 "Манчестър Юнайтед" си купи защитник. 27-годишният Алекс Телес пристигна на "Олд Трафорд" от "Порто" срещу 15 млн. евро, носейки със себе си надежда, че ще спечели титулярно място в един от най-обичаните футболни отбори в света, увереност, че фенове и съотборници ще го посрещнат топло, както и един белег, който да му напомня, че трудностите са част от ежедневието.

Алекс се разпознава лесно на терена. Той е висок, бърз и има ужасяващ белег на главата. Точно над лявото ухо на футболиста се забелязва странна дъга. С нея Телес живее вече 8 години. Той не се опитва да я крие, а напротив - горд е, че може да разкаже историята ѝ.

През 2013 г. бразилецът играе за "Гремио" в родината си. В срещата с "Интернасионал" се налага той да бъде сменен рано-рано и да бъде откаран в болница по спешност.

При единоборство Телес и противниковият защитник Габриел сблъскват главите си. В следствие на удара се налага бъдещият "червен дявол" да бъде опериран. За да оправят счупените му нос, буза и очна ямка, лекарите отварят главата на футболиста и поставят метални пластини. 

Снимка: Getty Images

Възстановяването е трудно. Трае 3 месеца, в които Алекс е извън футболните терени. 

"В началото си мислехме, че само са си сблъскали главите. После мина скенер и разбрахме, че контузията е сериозна. Алекс беше много притеснен и разтревожен.", спомня си треньорът на Телес тогава - Марио Перейра.

"Той показа, че е силен психически. Благодарение на семейството и клуба, той се завърна към футбола", допълва специалистът.

Снимка: Getty Images

Днес Телес с гордост позира с белега. "Той символизира моята история", казва футболистът.

След травмата бразилецът просперира в професията си. "Галатасарай" първи протяга ръка към Телес и отваря пътя му за Европа. За турският тим той изиграва 60 мача и вкарва 2 гола. Следва период под наем в "Интер", където играе в 22 мача. 

 
 
 
View this post on Instagram

FOCUS @alextelles13 @fcporto @sportcam.pt #alextelles #fcporto #alextelles13 #gratidao #fe

A post shared by Alex Telles (@alextelles133) on

През 2016 г. "Порто" откупи правата на защитника срещу 6,5 млн. евро. Той игра за тима в 5 сезона, като за 195 мача вкара 26 гола. В този период два пъти (2018 и 2020 г.) стана шампион на страната и веднъж спечели Купата (2020 г.).

В "Манчестър Юнайтед" Телес все още се бори за място сред титулярите. Оле Гунар Солскяер му гласува доверие по време на срещата от груповата фаза на Шампионската лига срещу "Пари Сен Жермен", завършила с победа 2:1 за английския тим. 

 
 
 
View this post on Instagram

Cabeça erguida sempre! @alextelles13 @fcporto #alextelles #alextelles13 #at13 #fcporto #fcportoallaround

A post shared by Alex Telles (@alextelles133) on

Днес (4 ноември) бразилецът ще стиска палци за своя отбор от вкъщи, тъй като даде положителна проба за коронавирус. "Манчестър Юнайтед" гостува на "Истанбул Башакшехир", а мача може да гледате пряко по bTV Action от 19:30 ч.

"Пари Сен Жермен" пък ще се изправи срещу "Лайпциг". Срещата от 22:00 ч. също по bTV Action.