на живо

Белгия или Англия? Кой ще се утеши с третото място в света?

Голмайсторската битка най-вероятно също ще се реши днес

Reuters

Какво ти остава, когато си отпаднал от битката за трофея стъпка преди мечтания мач? Да покажеш характер и с високо вдигната глава да завоюваш третото място, за да зарадваш феновете си.

Така ще постъпят и тимовете на Белгия и Англия. Двата отбора ще играят днес на стадиона в Санкт Петербург, за да могат да определят кой ще бъде трети и кой четвърти в света. 

Какво може да очакваме от този мач?

Отговорът е един - много голове! Просто двата тима са на върха на класацията по отбелязани попадения. "Червените дяволи" имат 13, а "Трите лъва" - 12. 

Снимка: Reuters

Нещо повече - представители на двата съперника се борят за голмайсторския приз в Русия. Хари Кейн има 6 гола на сметката си. Ромелу Лукаку е с 4, колкото имат и руснакът Денис Черишев и новото попълнение на "Ювентус" - Кристиано Роналдо. Мощният белгиец със сигурност ще опита да изпревари лидера в това подреждане, докато капитанът на англичаните ще търси възможност да ликува още и още.

Снимка: Reuters

Всъщност, срещата днес ще бъде втора между двата тима на този Мондиал. В групите Белгия и Англия сътвориха скучно дерби, примесено по-скоро с тактически размисли. Тогава избраниците на Роберто Мартинес ликуваха слез победа с 1:0, но англичаните се радваха на по-лесния поток.

stat

Какво показаха двата отбора до тук?

Белгия може да се гордее с младите си футболисти, които тепърва ще се развиват. Специалистите очакват този тим да покаже най-доброто си лице на следващото световно първенство, когато звездите Еден Азар и Кевин де Бройне ще са натрупали още опит и самочувствие и ще са само на по 31 години.

Иначе отборът играе с ясната цел да надскочи най-доброто постижение на своите предшественици - 4-ото място от 1986 г.

Атрактивна игра с добра тактика и сплотен колектив - това показа отборът, който остана непобеден в своята група.

Характерът и здравите нерви пък властваха на терена в елиминациите. Белгийците обърнаха Япония на осминафинал с гол в последната секунда за 3:2, а срещу рекордьора по световни титли - Бразилия, дори не трепнаха. 

Снимка: Reuters

Англия за първи път тръгна на Мондиал без гръмки обещания и очаквания, а "виновен" за това е селекеционерът Гарет Саутгейт, който успява да държи своите момчета здраво стъпили на земята.

В групите те играха умно, а в елиминациите със сърце. Преодоляното "проклятие на дузпите" срещу Колумбия им даде самочувствие за лесна победа срещу Швеция

Снимка: Reuters

Отборът не успя да зарадва феновете си с класиране на финал, но върна спомена за радостта от 1966 г., когато "Трите лъва" станаха световни шампиони у дома. Мачът за третото място със сигурност ще бъде един малък финал за тях, тъй като от онази далечна години, това е най-доброто представяне на тима.

stat