на живо

Белгия потрепери, но посече "самураите" след късен обрат (ГАЛЕРИЯ)

"Червените дяволи" победиха Япония с 3:2 и си осигуриха среща с Бразилия

Белгия се измъчи, но все пак победи с 3:2 Япония и си осигури място в четвъртфиналната фаза на Мондиал 2018. Тимът на Роберто Мартинес губеше с 0:2 до 69-ата минута. С попадения на ВертонгенФелайни и Шадли обаче, "червените дяволи" продължават напред, а "самураите" напускат турнира с високо вдигнати глави.

На четвъртфинал Белгия ще се изправи срещу Бразилия. По-рано днес "Селесао" се наложи с 2:0 над Мексико.

Снимка: Getty Images

След равностоен първи четвърт час белгийците взеха инициативата и положенията пред вратата на Кавашима започнаха да валят едно след друго. Японците рисковано приеха играта в своята половина и в 15-ата минута Мертенс намери отлично Лукаку в пеналта, но той не успя да отбележи.

Последва шут на Азар, избит от стража на "самураите". Японците отговориха с удар с глава на Нагатомо право в ръцете на Куртоа.

В края на полувремето азиатците изпуснаха страхотна възможност. Нагатомо центрира към намиращия се в засада Осако, но реферът не спря атаката. Японският нападател отклони топката, а Куртоа остави тя да мине през ръцете му. За негово щастие изстрелът бе слаб и той все пак улови пред голлинията.

Снимка: Getty Images

"Самураите" откриха резултата три минути след почивката, когато Шибазаки изведе Харагучи и той не сбърка - 0:1.

Малко по-късно Япония нанесе втори удар на Белгия. Такаши Инуй се разписа с шут от 25 метра.

Снимка: Getty Images

"Червените дяволи" обаче осъществиха обрат. Първо в 69-ата минута Ян Вертонген, с голяма доза късмет, преодоля Кавашима за 1:2. Защитникът на "Тотнъм" опита с глава да върне топката в наказателното поле на Япония, но вратарят не се намеси адекватно и тя се оплете в мрежата му.

Само пет минути по-късно Фелайни изравни за 2:2. Азар показа класа и центрира прекрасно към влезлия като резерва халф на "Манчестър Юнайтед", който се извиси и отбеляза.

Снимка: Getty Images

В четвъртата минута от добавеното време друг играч, влязал като смяна - Насер Шадли, разби японските сърца с трети гол. Азиатците сами са си виновни, тъй като подходиха доста наивно преди гола и почти целият им отбор се включи при ъглов удар, а Куртоа улови без проблеми.

Последва уникална контраатака, при която Де Бройне пробяга половината терен с топка в крака и пусна към Мюние по десния фланг, а той намери Шадли - 3:2 за Белгия. 

Снимка: Getty Images

lineups

Тагове:

световно 2018