на живо

Бензема може да влезе за 5 години в затвора заради участие в изнудване

През 2015 г. футболистът поискал пари от свой съотборник, за да не публикува секс запис

Getty Images

5 години в затвора! Това е максималната присъда, която може да получи звездата на футболния "Реал" Мадрид Карим Бензема.

Прокуратурата във Франция потвърди, че срещу нападателя започва дело за съучастие в изнудване. Действията на Бензема са от 2015 г. и са насочени срещу неговия съотборник в националния тим Матьо Валбуена. 

Снимка: Getty Images

Добрата новина за Бензема е, че за първи път попада под ударите на закона и, ако бъде признат за виновен и осъден на 5 години затвор, санкцията може да бъде заменена с парична глоба от 750 000 евро. Това не би било проблем за футболиста, който получава над 2 млн. евро на месеца от "Реал".

Скандалът между Бензема и Валбуена разтърси френския, а и световния футбол през 2015 г. Тогава настоящият футболист на гръцкия "Олимпиакос" се оплака в полицията, че е бил изнудван от неизвестни да плати около 150 000 евро, за да не се появи в интернет негово видео със сексуално съдържание. 

Снимка: Getty Images

Месеци по-късно в схемата се включва Бензема, който убеждавал Валбуена да плати сумата. За това и срещу нападателя на "Реал" не е повдигнато обвинение за изнудване, а само за съучастие.

Двамата футболисти вече изтърпяха последиците от скандала, като не бяха повикани от националния селекционер на Франция Дидие Дешан за европейското първенство през 2016 г. ("Петлите" загубиха от Португалия на финала) и за световното през 2018 г. (Франция стана шампион).

Снимка: Reuters

Паралелно със скандала за секс записа на Валбуена се появи още едно обвинение към Бензема. Бившият му агент Лео де Соуса заяви, че футболистът се е опитал да отвлече него и семейството му, тъй като имат неразрешен спор за 50 000 евро.

Френският нападател е една от водещите фигури в "Реал" Мадрид. От началото на сезона той има 12 гола в 20 мача за "белите". Очаква се Бензема да бъде титуляр за тима и на 14 януари, когато е полуфиналът за Суперкупата на Испания. "Реал" се изправя срещу "Атлетик" Билбао, а срещата може да гледате пряко по bTV Action от 22:00 ч.