на живо

Бербатов призова: Расистите с доживотна забрана!

"50 човека не са цяла нация", заяви бившият национал

Lap.bg

Рекордьорът по голове за националния отбор Димитър Бербатов призова за най-строги наказания за феновете, които отправиха расистки обиди към футболистите на Англия по време на загубата на българския тим с 0:6 в квалификациите за европейско първенство. 

"Във всяка нация има гнили ябълки и лоши хора. Това беше казусът и на стадиона в мача срещу Англия. По трибуните имаше хора, които бяха дошли единствено да провокират. Те не заслужават да посещават в футболни мачове. Според мен трябва да получат доживотна забрана. Не само за футбол, а и за всички други видове спорт. Надявам се българското правителство да си свърши работата и да получат забрана, защото само ни срамят", заяви Бербатов, цитиран от "Дейли Мейл".

Снимка: Getty Images

Очаква се наказанието от УЕФА за действията на феновете да бъде сериозно, тъй като е поредна проява на расизъм от страна на български привърженици. 

"Заради тях говорим само за расизма, а не за играта, която остава на заден план. Не трябва да е така. Срамувам се от това, че има хора, които действат по този начин. Расизмът е проблем в Англия, Италия и въобще навсякъде по света. Такива хора трябва да получават забрани до живот, а ние да сме единни срещу действията им, защото те са неприемливи", разсъждава Бербатов.

Той обаче не пропусна да отправи критики и към хората, които отъждествяват всички българи с групата, отправила расистките обиди.

"Не мога да приема тази критика, която получава България. 50 човека не са цяла нация. Ние не сме расисти. Гордея се, че съм българин. Знам, че се опитваме да се справим с това и справедливостта ще възтържествува. Надява се всяка държава в света да работи в тази посока. Нека не се делим, а да работим заедно", заяви още бившият футболист.

Дни след мача за разпит в полицията бяха викнати част от лицата, за които се предполага, че са отправили расистки обиди. На един от тях е повдигнато обвинение за хулиганство.