на живо

Бербатов: Проблемът на българина е, че всеки иска да е шеф и да ръководи

Бербо се е оттеглил от националния тим, а не се е отказал

bTV
Докато чака да узнае къде ще продължи кариерата си, Димитър Бербатов даде интервю за списание Esquire, в което даде своята гледна точка относно проблемите на ЦСКА и на българския футбол.
 
"Тъжно ми е не само за тях, но и за другите отбори, които не могат да си покрият лиценза, да платят заплати. Терените не стават за нищо, седалките се чупят и хвърлят. Няма европейско поведение нито на терена, нито извън него, нито - ако щеш - в комуникацията между отделни клубове. Пускат се декларации, постоянно има борба за надмощие. То това му е проблемът на българина - че всеки иска да е шеф и да ръководи... Конкретно за ЦСКА ми е гадно, ама отговорност трябва да се търси от хората, довели клуба до това положение - а не да се сърдиш на държавата, че трябва да й платиш пари. С Тошко (б.а. - Тодор Кючуков) точно това си говорихме - аз ще ти дам пари на тебе, ама ти ще ми се сърдиш, че трябва после да ми ги върнеш... Е, как става тоя номер?!", каза Бербатов.
 
Благоевградчанинът уточни, че през 2010-а година не е изоставил българския национален отбор, а просто се е оттеглил от тима. Бербатов разкри, че скоро ще издаде книга, в която ще напише всичко около сагата с оттеглянето си.
 
 
"Оттеглих се, а между оттегляне и отказване има тънка разлика, която може би не много хора могат да видят. Но всичко това ще бъде обяснено в книгата ми, която е в процес на разработка. И аз се чувствам кофти за много работи, но ги преглъщам и продължавам напред. Съжалявам, ако някой е останал с лошо чувство, но не търся оправдание или прошка. Направил съм онова, което съм решил - по моя начин, както винаги е било. Напрежение при мен не е имало, защото винаги съм знаел какво мога. Класирахме се на едно европейско - за съжаление, участието ни беше катастрофално. Оттам нататък сме опитвали, колкото сме могли - но никой не се е крил или скатавал. В националния има талантливи момчета, аз съм абсолютен оптимист! Само искам да виждам, че се развиват както трябва - а това в момента е трудно в нашата държава. Затова е по-добре да отидат в чужбина, та да видят как се тренира и играе", заяви нападателят.
 
Бербатов няма никакво намерение да играе футбол на състезателно ниво отново в България.
 
"Лошото е, че като излезеш от малка държава, в която нещата не са както трябва - нито тренировки, нито бази, нито заплащане - свикваш с хубавото. И ако не ти е подредено и спокойно след 20 години в чужбина, ще ти е странно, глупаво, усмивката ти ще се скрие, ще започнеш да се караш с този или онзи... На мен за какво ми е това?", попита Бербатов.