на живо

Бешикташ - Ливърпул: Повече от 1/16 финал

Мачът ще бъде излъчен пряко по bTV Action от 20:00 часа

Getty Images

10 години след легендарния финал на “Ататюрк” в Шампионската лига, един от двата участници в него се завръща на този стадион. Става дума за Ливърпул – победителят от онази изключителна майска вечер срещу Милан. Няма футболен фен, който да не знае за този мач – подвигът на Стивън Джерард и компания остана завинаги вписан във футболната история като най – великия обрат, а двубоят – като най – великия финал.

Днес мачът не е финал. Но за феновете на двата отбора вероятно има такава стойност. Ливърпул не бе убедителен в началните месеци и отпадна от групите на бленуваната Шампионска лига, но в момента се намира във възход и привържениците на “червените” не биха отказали да се порадват на трофей в Европа, макар и от по – нискоразрядния турнир. Все пак тази година победителят в Лига Европа се класира директно в Шампионската лига, а в Англия Ливърпул не изглежда сигурен за четворката. Бешикташ пък върви добре в турското първенство, намирайки се на втора позиция само на една точка от Галатасарай, но особено на “Ататюрк” “черните орли” ще се стремят да зарадват феновете си с преминаване на по – предна фаза в турнира.

Първият мач не предложи футбол на много високо ниво, главно заради твърдата и организирана игра на Бешикташ в защита, но завърши с успех на Ливърпул след вкарана дузпа от Балотели, който безцеремонно взе топката от ръцете на Хендерсън, който трябваше да изпълни. Това му действие доведе до критики от страна на капитана Стивън Джерард и до оставянето му на пейката срещу Саутхямптън, но сякаш спорът бързо отшумя.

Днес Бешикташ трябва да излезе за да вкара гол и се очаква мачът да бъде много по – отворен. Проблемът на “Черните звезди” са многото отсъстващи, сред които контузените Александър Милошевич, Толга Зенгин и Ишмаил Коубаши, наказаните Ерсан Гюлум, Рамон Мота, а Гьокан Туре и Демба Ба са под въпрос. За Ливърпул пък няма да играят Стивън Джерард, Лукас Лейва и Джон Фланаган поради контузии, а Лазар Маркович е наказан. Очаква се Филипе Коутиньо да получи почивка след 19 поредни двубоя като титуляр.

Последният двубой в Турция между тези два тима завърши с победа за Бешикташ с 2-1. Днес обаче и “черните звезди”, и Ливърпул имат причина да търсят победата с пълни сили – едните заради домакинството и представянето пред собствените си фенове, а другите – заради носталгията от финала преди 10 години. Именно затова днешният мач е нещо повече от 1/16 финал.