на живо

Без чуждестранни фенове на зимните олимпийски игри в Пекин

Само местни привърженици ще могат да гледат състезанията на живо

Reuters

Без чуждестранни зрители на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., съобщи Международният олимпийски комитет.

Организаторите са изпратили писмо до МОК, в което посочват мерките, които ще предприемат за "безопасно и успешно провеждане на Игрите".

Церемонията под откриването е на 4 февруари, a по закриването - на 20. Пекин ще стане първият град, който е бил домакин и на летни, и на зимни игри.

От МОК съобщиха, че разбират разочарованието сред международните фенове, които няма да могат да посетят Игрите, но приветстват решението за допускане поне на местни запалянковци, тъй като летните олимпийски игри  в Токио бяха пред празни трибуни заради пандемията.

"Това ще улесни растежа на зимните спортове в Китай, а освен това ще донесе благоприятна атмосфера по време на състезанията", пишат от МОК.

Снимка: Reuters

Неваксинираните спортисти и членове на делегации ще трябва да бъдат под карантина в продължение на 21 дни при влизане в Пекин. МОК съобщи още, че ако неваксинирани спортисти представят "обосновано медицинско изключение" за освобождаване от ваксинация, техните случаи ще бъдат разгледани.

Всички напълно ваксинирани спортисти ще влязат в "затворена система", в която ще може да се движат свободно. Те няма да бъдат слагани под карантина, а въпросната система покрива всички съоръжения, на които ще се провеждат състезания, както и всички места за настаняване, за хранене и за провеждане на церемонии.

Всички ще бъдат тествани ежедневно за коронавирус.

Ваксинацията за зимните олимпийски игри не е задължителна. Някои национални олимпийски комитети, включително и този на САЩ, обаче задължиха всички свои членове да се ваксинират.