на живо

Без фенове от чужбина на олимпийските игри в Токио

Мярката се предприема заради пандемията от коронавирус

Reuters

Спортни привърженици, пристигащи от други държави, няма да бъдат допускани на олимпийските игри в Токио през лятото на 2021 г. Това съобщиха организаторите след съвместно онлайн заседание с Международния олимпийски комитет (МОК).

Причината е опит да се ограничи разпространението на коронавируса. Организаторите са категорични, че не могат да бъдат гарант за здравето на феновете, които искат да пристигнат в Япония и да присъстват на най-важното спортно събитие в света.

С ограничаването на посетители, се осигуряват "безопасни игри за всички участници". 

Очакванията бяха, че близо 8 милиона билети ще бъдат продадени за събитията по време на Игрите в Токио, а между 10 и 20 % от тях щяха да са са за хора, които не живеят в Япония. Всички, закупили своите пропуски, ще получат парите си обратно.

Снимка: Reuters

Ограничаването на публиката за Игрите беше очакван ход. Той се обсъждаше от началото на годината. Преди седмици се появиха информации, че японското правителство е категорично в позицията си да не допуска чуждестранни фенове по време на състезанията. 

Решението за олимпийските игри засяга и параолимпийските игри, които ще се проведат месец по-късно.

Заради пандемията от коронавирус олимпийските игри в Токио бяха отложени с година. Те трябва да започнат на 23 юли 2021 г. От МОК бяха категорични, че до ново отлагане или отмяна няма да се стигне. Президентът на комитета Томас Бах препоръча на всички локални структури да ваксинират своите участници в Игрите.

България има 17 квоти до момента. 

Регистрираните положителни случаи на коронавирус в Япония до момента са над 450 000. Местните власти се опитват да ограничат заразата, поставяйки рестрикции. От началото на януари до средата на март Токио беше в извънредно положение. В този период броят на заразените намаля чувствително.