на живо

Без карантина за участниците на олимпийските игри в Токио

Япония разработва план за допускане на чуждестранни зрители по трибуните

Reuters

Добри новини за всички спортисти, които се подготвят за участие на летните олимпийски игри в Токио. Организаторите от Япония са категорични, че няма да поставят нито спортистите, нито техните треньори в задължителна 14-дневна карантина при пристигане в страната.

Те ще бъдат подлагани на обстойни прегледи преди да отпътуват за надпреварата. Олимпийските игри в Токио трябваше да се състоят това лято, но заради пандемията от COVID-19 бяха изместени за догодина. Отлагането нанесе на Япония финансови щети за над 10 милиона долара.

А Международният олимпийски комитет (МОК) отчете, че преместването на Игрите с 12 месеца ще коства на централата още 800 млн. долара.

Снимка: Reuters

Междувременно председателят на организационния комитет - Тоширо Муто, заяви, че до пролетта на 2021 г. трябва да бъде разработен план, според който да се позволи на чуждестранните зрители да присъстват на най-големия спортен форум на планетата.

"До пролетта ще имаме мерки за зрителите, включително за тези, които не живеят в Япония", заяви Муто, като посочи, че феновете вероятно ще бъдат призовавани да не викат и да не говорят на висок глас, за да се ограничи възможността за разпространение на коронавируса.

Снимка: Getty Images

"Все още не сме решили дали ще използваме пълния капацитет на съоръженията, защото се провеждат изпитания", добави Муто.

В Япония вече се правят експерименти с допускане на зрители по трибуните на различни спортни събития.