на живо

Без победа Португалия отстрани непобедената Полша и се класира за полуфинал

Дузпи решиха първия четвъртфинал на Европейското първенство

Getty Images

Португалия стана първият отбор, който се класира за полуфинал на Европейското първенство по футбол във Франция. На четвъртфинала Роналдо и компания победиха Полша след 1:1 в редовното време и продълженията и изпълнение на дузпи.

Резултатът откри Робърт Левандовски в началото на срещата, като попадението стана второто най-бързо в историята на европейски първенства. Ренато Санчес изравни в 33-та минута. Редовното време на срещата завърши при резултат 1:1. В продълженията умората си каза думата и гол не падна. При дузпите португалците бяха безгрешни, а стражът им отрази удара на Блашчиковски.

Мачът започна по най-добрият начин за Полша. Още във 2-та минута звездата на Байерн (Мюнхен) Робърт Левандовски откри резултата след страхотно центриране на Гросицки.

Снимка: Getty Images

След попадението футболистите на Португалия станаха по-агресивни и трайно се настаниха в полето на противника. Роналдо и Нани тормозеха Фабиански с опасни шутове.

Полските им съперници разчитаха на контраатаки. Милик и Левандовски пробваха да преодолеят Патрисио от далечно разстояние, но стражът беше на мястото си.

В 33-та минута Ренато Санчес се превърна в най-младият футболист, бележил в елиминационната фаза на Европейско първенство. 18-годишният португалец изравни резултата с прекрасен удар от границата на наказателното поле.

Снимка: Getty Images

До края на първата само Гросицки успя да стреля по-опасно по посока на вратата, но не и да върне предимството на своя тим.

Двата отбора не пестиха атаки в началото на второто полувреме. Левандовски опита удар с глава, но той не затрудни португалския вратар. В другия край на игрището Роналдо имаше възможност да отбележи от малък ъгъл, но топката мина покрай вратата. Милик и Седрик също не успяха да реализират.

Снимка: Getty Images

В 81-та минута Йеджейчик можеше да отбележи, но в собствената си врата, след като се опита да пресече пас на Пепе към Роналдо. Звездата на португалците пък пропусна пет минути по-късно, след като излезе очи в очи с Фабиански.

Редовното време на срещата завърши при резултат 1:1.

Снимка: Getty Images

В първото продължение Португалия беше по-активният тим. Роналдо и Куарешма търсеха попадение, но полската защита се справи с опитите им. Милик опита силен шут за Полша. Топката обаче мина високо над вратата на Патрисио.

На интересна ситуация станаха свидетели зрителите на „Стад Веладром“ в 110-та минута. Играта беше спряна за малко заради нахлул на терена фен. Полицията обаче се справи доста бързо с нарушителя.

Снимка: Getty Images

Поляците опитаха няколко по-опасни атаки, но нито една от тях не намери целта. Така всичко в четвъртфинала беше решено с изпълнение на дузпи.

Дузпи:

1:0 Роналдо е точен за Португалия

1:1 Другият капитан – Левандовски, изравнява

2:1 Ренато Санчес също е безгрешен

2:2 Аркадиуш Милик също е точен

3:2 Безапелационен Моутиньо

3:3 Никакъв шанс за вратаря на Португалия след шут на Глик

4:3 Нани не бърка от бялата точка

4:3 ПРОПУСК! Патрисио отразява удар на Блашчиковски

Снимка: Getty Images

5:3 Куарешма е точен

По този начин Португалия се класира за полуфинал на Европейското първенство, без да е постигнала нито една победа в редовното време.

В спор за място в последния мач на шампионата, Роналдо и компания ще влязат с победителя от мача между Уелс и Белгия, който ще се изиграе утре.

Състави:

ПОЛША: Фабиански, Пишчек, Глик, Паздан, Йеджейчик, Блашчиковски, Криховяк, Мачински (Йодловиец), Гросицки (Капустка), Милик, Левандовски

ПОРТУГАЛИЯ: Патрисио, Седрик, Фонте, Пепе, Елизеу, Силва (Моутиньо), Карвальо (Данило), Санчес, Марио (Куарешма), Нани, Роналдо