на живо

Без родители и фенове на юношеските мачове

Докъде я докарахме!

Събитията от вчера отново изведоха на преден план темата за хулиганските прояви на двубои при подрастващите. Всички говорят за случилото се снощи на "Герена”. Да припомним – Вечното дерби между Левски (U19) и ЦСКА (U19) бе прекратено в 77-ата минута за около половин час заради бой между агитките на двата отбора. "Сините” водеха с 2:0, но в 75-ата минута и те, и техният съперник останаха с човек по-малко. Реферът Вихрен Манев изпрати под душовете Божидар Божилов от Левски и Герман Петров от състава на гостите. Това отприщи гнева на малобройните "червени” фенове, които потърсиха обяснение от съдията и неговите помощници. Бурната им реакция предизвика привържениците на Левски и настана меле. В него пострадаха двама футболисти на ЦСКА - получилият червен картон Герман Петров, и Иван Ангушев.

Бой, много обидни изрази, арогантно поведение и... малко футбол. На подобна картина ставаме свидетели в мачове при юношите, че дори и при децата.

Само преди три дни, отново на такъв двубой, баща преби майка, избяга и мина на червено. Целият този екшън се разигра след срещата ЦСКА – Черноморец (Бургас) при родените през 2004 година деца, участващи във формата „Футбол 9”.

Най-интересното в случая е, че става дума за скандал между родители на деца от един и същи отбор, а не от съперников. Според свидетели, баща на дете от школата на ЦСКА с един удар повалил на земята майка на съотборник на сина му. Въпреки успеха на малките "армейци” с 3:1, явно е избухнал спор между родители на "червените" играчи, който е завършил с удар в лицето на жената. Веднага след инцидента родителят е избягал с личния си автомобил, а свидетели твърдят, че дори е минал на червен светофар на излизане от стадион "Локомотив" в Пловдив.

Най-неприятното е, че случката се е разиграла пред всички деца, които впоследствие са наобиколили пострадалата.

Левски и ЦСКА могат да се "похвалят” с участие в голям брой грозни сцени от този тип.

Преди 4 години настоящият шеф на школата на Левски Даниел Боримиров взе дейно участие в сбиване по време на детски мач в Твърдица. Легендата на българския футбол не сдържа нервите си по време на двубоя между Левски и Черно море при родените през 1998 година. Бронзовият медалист от САЩ 94’ удари фен на Черно море, нахлул на терена, за да иска някои обяснения от съдиите.

Тогава Боримиров присъстваше на срещата заради сина си Алекс, който бе част от състава на "сините”. Мачът се явяваше финал в турнира за Купата на Община Твърдица.

Вчера обаче, Боримиров влезе в ролята на омиротворител.

Въпросът сега е кой е виновен за тези инциденти. Държавата ли има проблем със спорта или спортът с държавата? В редица европейски страни от години има стриктни мерки по отношение на поведението на родителите в такива мачове. Наказанието при агресия от тяхна страна е едно – забранява им се да присъстват на двубоите, в които участват техните деца.

„Изненадан съм от злобата, която майките и бащите на подрастващите демонстрират. Нека замълчат и просто да оставят малките да се наслаждават на спорта.”, казва бившият английски национал Гари Линекер.

Време е шефовете на БФС да се събудят, защото по родните терени не се играе футбол. Има само бой, омраза и простотия. Мерки трябва да се вземат не 2-3 дни след инциденти като вчерашния.

Клубовете трябва да бъдат задължени да осигуряват охрана за мачовете си. На родителите пък трябва да бъде обяснено, че ако нарушават добрия тон, ще гледат детето си в действие само по телевизията. В нормалните европейски държави всичко това вече е приложено успешно.

Ако опитаме, но не се получи, може просто да забраним на родителите и като цяло на феновете да присъстват на такива срещи.

Идеята е да спрем да се излагаме пред света с подобни хулигански прояви и да направим крачка напред към връщането на България на футболната карта. Малките таланти се нуждаят от футболно обучение, но и от възпитание.

Един ден сред тях ще избираме кой да носи националната фланелка.

Снимка: viapontika.com