на живо

Без спортисти, но със знаме. Афганистан присъства на откриването на параолимпийските игри

Доброволец от Палестина носеше флага на страната

Getty Image

Олимпийските и параолимпийските игри винаги трябва да надмогват политиката. Пример за това е последната церемония по откриването на най-важния спортен форум за хора с увреждания.

Параолимпийските игри в Токио започнаха с грандиозно шоу на 24 август, а впечатление по време на парада на страните направи присъствието на знамето на Афганистан. Държавата, която от няколко седмици е изцяло под властта на талибаните, няма нито един представител в Япония. Просто двамата атлети, които получиха право да участват на Игрите - таекуондистката Закия Кудадади и лекоатлетът Хосани Расули, не можаха да отпътуват за Япония. В момента те мислят за спасяването на своя живот и този на семействата си, а не за спортни постижения.

Въпреки това организаторите на Игрите решиха на олимпийския стадион в Токио да се появи афганистанският флаг. В знак на солидарност. Носеше го доброволец от Пакистан.

Снимка: Getty Image

"Важно е да обърнем внимание на това съобщение за солидарност и мир, което изпращаме на целия свет. Много ни се иска афганистанските спортисти да са тук. За нещастие няма как това да стане, въпреки че те са с нас духом", заяви президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс. 

Според различни източници, Кудадади, която трябваше да е първата жена от Афганистан, участвала на палаолимпийски игри, е успяла да се евакуира и да пристигне в Австралия.

Снимка: Getty Image

Евакуацията на афганистанци ще продължи до 31 август.