на живо

Безкомпромисният Пеп и най-тъжният трансфер

Джо Харт - поредната, но едва ли последната "жертва" на Гуардиола

Какво е нужно, за да бъдеш един от най-добрите треньори на своето време? Знания, умения, амбиция, план, силен характер и безкомпромисност. Наставникът на "Манчестър Сити" Пеп Гуардиола притежава всичко това. Едва ли има нужда да изреждаме успехите на испанския специалист.

Легендата на "Барселона" обаче често бива критикуван за упорството си. Който и клуб да поеме, Гуардиола винаги налага любимата си "тики-така". Той прави така, че възпитаниците му да се приспособяват към неговия стил на игра, а не обратното.

Пеп има своя философия за футбола, а тези, които не я следват, могат да си търсят нови работодатели.

Така се стигна до най-тъжния трансфер това лято. "Манчестър Сити" се раздели с вратаря Джо Харт. След 10 години с "небесносиния" екип и общо 266 мача във всички турнири. Съдбата на Харт стана ясна ден преди първия мач на "гражданите" за сезона.

Английският национал все пак получи възможност да се сбогува с феновете на "Сити" в плейофната среща-реванш за влизане в групите на Шампионската лига срещу "Стяуа". Направи го с високо вдигната глава и капитанската лента на ръката си.

А после премина под наем в "Торино", отказвайки редица оферти от елитни тимове на Острова. Причината: Харт не иска да играе срещу "Сити".

Емоционална история. За хора, подвластни на емоциите, но не и за Гуардиола. Пеп се води от логиката.

Харт не се вписва в схемата му и няма място в отбора. Кратко, точно, ясно и безкомпромисно. Отборът на Пеп се нуждае от вратар, който да се чувства добре с топка в крака. Страж, способен да стои на дъгата на наказателното поле и да разменя пасове със съотборниците си. Новата покупка на "Сити" Клаудио Браво може да го прави. Харт - не. Английският национал предпочита да се отърве от топката, колкото се може по-бързо, изритвайки я силно напред.

Затова и решението на Пеп е правилно. Случаят с Харт обаче е "дежа вю" за феновете на футбола. Английският вратар не е в първата "жертва" на Гуардиола.

През 2008 г. Пеп пое първия отбор на "Барселона" и за кратко време каталунците се разделиха с трима свои основни играчи. Напускането на застаряващия Джанлука Дзамброта не изненада никого. След него към изхода на "Камп Ноу" обаче потеглиха още Деко и Роналдиньо. По онова време последният беше голямата звезда на "Барселона". Изглежда за Гуардиола статута на футболистите няма значение.

"На първата ни тренировка под ръководството на Пеп той подчерта, че за него най-важно е всеки един от нас да се раздава на терена. Когато говореше за това, гледаше Роналдиньо", споделя Андрес Иниеста.

Не след дълго Роналдиньо преминава в "Милан", а негов другар по съдба става Деко. Португалецът подписва с "Челси".

В периода 2008-2012 гилотината "Гуардиола" се стоварва още върху Самуел Ето'о, Боян Къркич, Сеск Фабрегас, Яя Туре и дори не кой да е, а самият Златан Ибрахимович.

Шведският голаджия не приема ролята на асистент на Меси. Ибра иска да бъде под светлината на прожекторите, да води атаката на "каталунците". Гуардиола е на друго мнение, като накрая Златан е изпратен на пейката.

Конфликтът между двамата ескалира след мач срещу "Виляреал", когато Златан крещи на Пеп: "Ти не си никакъв мъж! Нямаш топки! Не струваш в сравнение с Моуриньо... Върви в Ада!"

"Нямах проблеми с никой друг. Не направих нищо грешно. Първите няколко месеца бяха невероятни, но после нещо се случи. Още не зная какво. Все още очаквам отговори. Само няколко месеца след Нова година Философа вече не разговаряше с мен", разказва Ибрахимович.

В "Байерн" нещата не стояха по-различно. Пеп първо продаде Швайнщайгер на "Манчестър Юнайтед", а после малко по малко закотви един от ключовите футболисти в състава на баварците Франк Рибери на пейката.

„Той не разговаря с теб и като играч не знаеш в каква ситуация се намираш. Има треньори, които са брилянтни в тактически план, но като хора не са добри. Точно такъв е Гуардиола“, казва централният защитник Данте.

"Гуардиола живее в свой собствен свят. Според мен той прекарва деня в размисли над това как може да подобри позицията на играчите си с 2-3 метра, така че те да се представят по-добре. Карло Анчелоти поддържа доста по-близки отношения със състава“, споделя Томас Мюлер.

Отхвърленият Рибери пък беше най-щастлив от смяната на Гуардиола: „Анчелоти е истински подарък за "Байерн" и отново ще ме накара да се чувствам уверен. Заради Анчелоти ще изям тревата. Той знае как да се отнася към играчите си. Да, нуждая се от хора като него, като Юп Хайнкес или като Отмар Хицфелд.“

Обичан и мразен, хулен и уважаван. Това е Хосеп Гуардиола. Кой ли е ще е следващият, който испанският специалист ще обяви за "недостатъчно добър"? Всъщност... няма значение, защото той обикновено е прав.