на живо

БФС към клубовете: Конгрес няма да има, не се поддавайте на манипулативни внушения

Преди ден Бербатов призова клубовете да се съберат пред НДК на 18 март

Lap.bg

Българският футболен съюз (БФС) излезе с позиция относно конгреса, който трябваше да се проведе на 18 март, но впоследствие беше отменен.

Реакцията на централата е в отговор на твърденията на кандидата за президент Димитър Бербатов, който на пресконференция вчера заяви, че настоящото ръководство ще проведе конгреса тайно, а той и клубовете, които го подкрепят няма да бъдат допуснати.

Ето какво написаха от БФС на своя сайт:

"Българският футболен съюз още веднъж публично и официално информира футболните клубове – членове на БФС, че с решение на Изпълнителния комитет от 1 март 2022 г., провеждането на Общо събрание на БФС на 18 март 2022 г., е отменено.

Причините са в редицата съдебни спорове относно конгреса на 12.10.2021 г., по които не е постановено окончателно решение.

Въз основа на горното решение на ИК, не е откривана предвидената в Устава процедура по избор на делегати на футболните клубове – членове на БФС, и тяхното регистриране във федерацията.

Призоваваме футболните клубове да не се поддават на манипулативни внушения за провеждане на "конгрес" на 18 март 2022", пише в позицията на сайта на футболния съюз.

Снимка: Lap.bg

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" призова всички клубове, които са си подали документи за представители на отменения от централата изборен конгрес на 18 март, да се съберат пред НДК в петък в 10:30 ч., когато срещата трябваше да се проведе.

Привърженици на част от клубовете вече изразиха намерението си да го направят.  

На 18 март трябваше да се състои редовен изборен конгрес. Той беше назначен още в края на 2021 г. Впоследствие обаче се проведе извънредно събиране на клубовете на 12 октомври, назначено след разглеждане на съда. Настоящият президент на БФС Борислав Михайлов беше преизбран, а основният му конкурент Димитър Бербатов обжалва решенията с претенцията, че е трябвало да се проведе балотаж.