на живо

БФС: Договорът за телевизионните права е успех. Само "Левски" и ЦСКА имат резерви

"Трябва да се научим да живеем с вируса", заяви Атанас Фурнаджиев

Lap.bg

Подновяването на договора за телевизионните права е голям успех за Българския футболен съюз в създалата се икономическа обстановка заради пандемията от коронавирус. Това заяви вицепрезидентът на централата Атанас Фурнаджиев. 

След срещата с представители на футболните клубове днес, от централата уточниха, че само "Левски" и ЦСКА са имали претенции към това телевизията, която до момента излъчваше срещите, да продължи да прави това до края на сезон 2025/2026.

"Направихме среща във връзка с телевизионните права и подновяването на договора. От 30 клуба 28 са "за". Единствено "Левски" и ЦСКА изразиха резерви. Преразпределението на средствата е въпрос към Професионалната футболна лига. Ако искат да се съберат, да правят ново разпределение. Имаше предложение от тези 5%, от които се отказва Футболния съюз, да отидат за отбори, които налагат млади играчи. На следващия Изпълком ще го предложим за гласуване. Тоест - тези 330 000 лв. да се дават само на отбори, които налагат млади играчи", заяви Фурнаджиев.

"Сините" и "червените" недоволстват от разпределението на възнагражденията по договора, като предлагат те да се определят от интереса, който предизвикват мачовете.

Снимка: Lap.bg

"При всяко едно решение има клубове, които са "за" и "против". След като от 30 клуба 28 са "за", мисля, че няма какво да го коментираме. Мисля, че за нас е огромен успех в сегашната икономическа ситуация, да постигнем същите условия, които сме имали до момента. Това го считам за много голям успех", заяви още вицепрезидентът.

От "Левски" дори заплашиха, че няма да допуснат камери на стадион "Георги Аспарухов", ако разпределението на средствата не се преразгледа.

Фурнаджиев уточни, че не е изключено сезон 2020/2021 да започне със закъснение. До сега стартът беше планиран за 24 юли.

"Днес пристигна писмо от министъра на здравеопазването. Предстои да се събере Изпълкома и да го обсъдим. Виждате, че днес има рекорден брой заразени. Има и доста футболисти, които са заразени. Ние трябва да се научим да живеем по нов начин. Просто времето е различно. Трябва да се научим да спазваме противоепидемичните мерки и да живеем по нов начин", заяви Фурнаджиев.