на живо

БФС намалява съдийските такси, за да помогне на клубовете

Таксата за членство в Професионалната лига също ще бъде намалена

Lap.bg

Българският футболен съюз ще намали с 20-30% съдийските такси за мачовете от Първа и Втора лига от сезон 2019/2020, които предстои да се изиграят.

Това обяви вицепрезидентът на централата Емил Костадинов на пресконференция днес (24 април).

По този начин от БФС ще подпомогнат финансово отборите в периода, в който изпитват затруднения. Мачове у нас не се играят от 13 март, когато беше въведено извънредно положение заради пандемията от коронавирус.

"Нашето предложение с господин Касабов е за отборите от Първа и Втора лига, както и ако има мачове от турнира за Купата на България, съдийските такси ще бъдат намалени. Не е много, но на първи етап можем това да направим. Общо се намаляват с 20-30%, което не е никак малко в този труден период за всеки клуб. Ще предложим на Професионалната лига, защото всеки клуб има такса "членство", те да бъдат драстично намалени за следващия сезон", заяви Костадинов.

"Федерацията плаща съдийските такси на всички елитни групи. Това е един голям ресурс, който отделя федерацията за клубовете и мисля, че това ще бъде в помощ на всички професионални клубове. На този етап е това", добави той. 

Финансова помощ за клубовете ще бъде предоставена и от УЕФА. От европейската централа ще направят авансови плащания към отборите, които ще пуснат свои играчи в националните отбори за плейофите за класиране на европейското първенство, което ще се проведе през 2021 г. България е една от страните, които ще си разделят предвидените 17,7 млн. евро.

Все още не е ясно кога ще бъдат подновени мачовете. От БФС повториха, че това зависи от разрешението на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. 20 дни, след като бъде разрешено да се подновят тренировките, срещите отново ще започнат.

bTV призовава: останете си вкъщи!