на живо

БФС отговори на ЦСКА, извади доклад с провиненията (ДОКУМЕНТ)

Единствено bTV разполага с документа, довел до наказанията на „червените”

Скандалът между ЦСКА и БФС навлезе в критична фаза. От централата показаха доклада на дежурния делегат на дербито с "Лудогорец" (0:2) Христо Ботев. В документа, с който разполага единствено bTV, са описани подробно провиненията на домакините, довели до солидните наказания - глоби в размер на 40 800 лв. и затваряне на сектор "А" за следващото домакинство.

Ден по-рано "червените" публикуваха на официалния си сайт съвсем различна версия на доклада. Там графата "Инциденти" е абсолютно празна. На това основание административният директор Милко Георгиев заподозря манипулация и дописване под натиск преди вчерашното заседание на Дисциплинарната комисия.

От футболния съюз обаче твърдят, че подобен сценарий е невъзможен. Причината - докладът се попълва чрез специален софтуер и на таблет, след което се праща в масива от данни и се заключва. Клубовете също имат достъп до файла, но не и в частта с описаните нередности. Идеята е делегатът и главният рефер (който също попълва доклад) да не бъдат подложени на напрежение преди да напуснат стадиона.

В пълния вариант, представен от БФС, са описани солиден брой нередности. Ключовият момент: в 72-ата минута хвърлена от публиката монета от 50 стотинки е ударила асистента Петър Джугански, без последствия. Монетата е предадена на делегата.

Именно това води до най-тежката санкция за клуба - лишаване от домакинство за хвърлени предмети с последствие. Комисията заменя наказанието със затваряне на сектор "А", а тъй като това е трето подобно провинение през сезона, ЦСКА е глобен с 30 000 лв.

Любопитно е разминаването - "без последствие" в доклада и "с последствие" в решението на Дисциплинарната комисия.

Съществуват две възможни причини защо "червените" са качили на сайта си непълния доклад. Първата - недостатъчно добро познаване на начина, по който функционира системата. Втората - умишлен опит за дискредитиране на БФС.

Подробности по скандала очаквайте в нашите емисии новини. В тях ще видите и репортаж как работи технологията с попълването и качването на докладите в българския клубен футбол.