на живо

БФС отхвърли подписката на Бербатов за свикване на извънреден конгрес

Футболната централа е установила нарушения в подписите на 35 клуба

Lap.bg

Българският футболен съюз отхвърли подписката, с която Димитър Бербатов поиска свикване на извънреден конгрес за избор на нов президент на централата. 

След заседание на Изпълнителния комитет днес (19 август) стана ясно, че са установени нарушения в изявеното желание на 35 клуба. Без техните подписи, отборите не са 1/3 от всички регистрирани в страната, което прави искането нелегитимно. 

Ясна е и датата за редовния конгрес на БФС - 18 март 2022 г.

Снимка: Lap.bg

Преди 2 седмици екипът на Димитър Бербатов внесе с централата 191 подписа от клубове от цялата страна, които настояваха мандатът на Борислав Михайлов начело на футболната централа да бъде прекратен, а в края на септември 2021 г. да бъдат организирани избори за нов президент. 

От БФС съобщиха, че са прегледали документите, които са в обем на 900 страници, и са установили нарушения. На пресконференцията след събранието на Изпълнителния комитет Борислав Михайлов заяви, че само 6 професионални клуба са се подписали под искането за извънреден конгрес. Останалите са с аматьорски статут. 

Снимка: Lap.bg

"Стана ясно, че от 191 футболни клуба, всички редовни членове на БФС, 35 от тях не отговарят на изискванията. Остават 156 клуба, но не е налице необходимия минимум от 177, за да се съберат 1/3 от общия брой на клубовете, който е 531", уточни изпълнителния директор на БФС Борислав Попов. 

Преди заседанието на Изпълкома неговият член и поддръжник на Бербатов - Петър Величков, заяви, че събирането е нелегитимно, тъй като не е получил покана навреме. 

Самият Михайлов не пожела да разкрие дали ще се кандидатира за нов пети мандат.

"Когато дойдох за първи път след времето, в което бях в оставка, ви казах, че идвам да си довърша мандата. Това не е самоцел, а законно право. В устава е записано, че мандата е 4-годишен. Конгресът също се провежда на 4 години. Затова казах, че се връщам да си изкарам мандата и с колегите да дадем отчет на Конгреса. Когато всичко е финализирано, ще кажа дали ще се кандидатирам за нов мандат", заяви той.

Снимка: Lap.bg

До момента Димитър Бербатов е най-сериозният конкурент за поста на Михайлов. Той обяви, че ще работи с бившите си съотборници в националния тим - Стилиян Петров и Мартин Петров.

"Моето отношение към Стилиян Петров, Мартин Петров и Димитър Бербатов е изключително положително. Не разбрах обаче какъв е проблемът на футбола и как те ще го решат. На Конгреса трябва да бъдат показани платформи, проекти, визия за бъдещето. Защитата им трябва да се направи на Конгреса, а не с агресивни кампании и атаки срещу тези, които са били преди теб. Те ще могат да кажат всичките си идеи на Конгреса", заяви Михайлов.

Той каза още, че в Централата не са получавали документи от Прокуратурата. Бербатов и щабът му заявиха, че ще сезират институциите за оказан натиск към клубове, които са участвали в подписката. 

Снимка: Lap.bg

"Аз не съм в качествата си да отговарям на обвиненията на когото и да било. Моите колеги са опитали да направят на два пъти Конгрес докато бях в оставка, но не са успели заради пандемията. Сега свикваме Конгреса за март, за да могат всички да се подготвят", заяви Михайлов.