на живо

БФС отмени конгреса за избор на президент на 18 март

Конгресът беше насрочен още през септември 2021 г.

Конгрес за избор на нов президент на Българския футболен съюз няма да се състои на 18 март. Това стана ясно след заседание на Изпълнителния комитет на централата днес (1 март).

На 18 март трябваше да се състои редовен изборен Конгрес. Той беше назначен още в края на 2021 г. В последствие обаче се проведе извънредно събиране на клубовете на 12 октомври, назначено след разглеждане на съда. Настоящият президент на БФС Борислав Михайлов беше преизбран, а основният му конкурент Димитър Бербатов обжалва решенията с претенцията, че е трябвало да се проведе бараж. 

Именно съдебните спорове и отказът до момента резултатите от предишните извънредни избори да бъдат законно вписани заради няколко жалби, са в основата на решението на БФС на 18 март да няма конгрес. 

Снимка: Lap.bg

"Никога не съм се опитвал нито аз, нито моите колеги да вкараме напрежение във футбола. Напрежението се вкарва от една група хора, които смятат, че на всяка цена трябва да застанат начело на футболния съюз. Ние работим по закон. Конгрес има, конгрес се печели. Извънреден конгрес се свиква от съда, печели се. Трябва да изчакаме. Който вкарва футбола и футболния съюз в Параграф 22 не е Боби Михайлов със сигурност. Всички ни посъветваха да не взимаме решения, които във времето може да се окажат незаконни. Винаги съдът може да излезе с друго решение за конгрес. За съжаление войната стигна близо до нас, но аз война във футбола няма да допусна.", каза Михайлов. 

За подобен сценарии алармираха още преди месец от щаба на Димитър Бербатов. 

На пресконференцията днес Борислав Михайлов обяви, че клубовете не бива да се притесняват, а от БФС са разработили стратегия за развитие на българския футбол. 

Снимка: Lap.bg

"Първо, конгресът няма повод да бъде изборен. Нито по закон, нито по устав. Преди няколко месеца имаше конгрес, който беше изборен. Затова и сега този го отменихме, защото няма да има основания решенията му да се приемат, тъй като имаше друг конгрес преди няколко месеца. Бюджетът е 19 млн. лева. Основните пари идват от УЕФА и ФИФА, от телевизионни права. В частта "общинска и държавна субсидия" на този бюджет пише 0", разкри Михайлов.

Той е убеден, че няма да последва реакция от конкурента му за поста Димитър Бербатов.

Снимка: Lap.bg

"Те вкараха футбола в това, в което сме сега. Очаквам положителна реакция от клубовете и футболните хора в страната. Въпреки тежките юридически ситуации, ще се стараем всичко да е добре – да си върви първенството, да си продължат мачовете. Имаме стратегия за 4 години. Конгрес ще има, но не можем да кажем кога, за да покажем стратегията на клубовете", каза настоящият президент на БФС.