на живо

БФС погасил кредита за 5 млн. лева през 2019 г.

Вицепрезидентът на централата Атанас Фурнаджиев направи уточнение

Lap.bg

БФС е погасил кредита за 5 млн. лева предсрочно през 2019 г. Това обяви вицепрезидентът на централата Атанас Фурнаджиев, след като се запозна с казуса.

Преди ден в предаването "120 минути" по bTV кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов заяви: "Българският футболен съюз е теглил кредит и е ипотекирал сградата на "Иван Асен" 2, но този кредит дали се обслужва или не – не се знае."

Оказва се, че такъв кредит е имало, а за него ни потвърди Фурнаджиев по-рано през деня. 

"Какъв е проблемът, че е ипотекирана сградата на БФС? Не достигнаха пари за обзавеждането на сградите и тези пари са използвани за обзавеждане. УЕФА отпуска едни средства, но никой не ни кара да взимаме 100 декара терен, можеше да вземем 20 декара. Ние сме взели нещо, което да остане за поколенията", коментира Фурнаджиев пред bTV по-рано днес.

"ФИФА и УЕФА не покриват 100% от стойността на плановете. По време на строителството тези сгради излезнаха с обзавеждането 30 милиона лева. Ние за тези пари сме построили спортна сграда, хотел, административна сграда, трибуни, 5 игрища и цялата инфраструктура на обекта в "Бояна", а вие знаете, че в някои общини 30 милиона не стигат само за една спортна зала. Имахме 25, които бяха осигурени от г-н Михайлов като член на Изпълкома на УЕФА тогава по програми на УЕФА и на ФИФА, и просто не достигнаха 5 милиона и с тях бе довършено започнатото. Кредитът е взет през 2016 година за довършване на базата, като е в размер на 5 милиона лева. Още през 2019 година предсрочно е погасен и в момента няма ипотека, БФС няма задължения към никого към момента", уточни Фурнаджиев на по-късен етап.