на живо

БФС премахна ограничението за чужденци

Решението е взето на заседанието в понеделник

Lap.bg

Българските клубове ще могат да картотекират неограничен брой играчи извън Европейския съюз (ЕС). Това решение е взето на тайното заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (БФС) в началото на седмицата.

До момента клубовете от Първа лига можеха да използват петима футболисти, които са с паспорти извън ЕС. Първоначално важеше ограничение за петима картотекирани, от които максимум трима да бъдат едновременно на терена.

След това беше позволено на петима извън ЕС да играят едновременно.

Във Втора лига не беше разрешено картотекирането на футболисти извън ЕС, освен ако отборът не е изпаднал от елита и те не са с действащи договори.

"Българският футболен съюз уточнява, че промените в правилата за картотекиране и участие на чуждестранни футболисти в ППЛ и ВПЛ са приети по инициатива на Професионалната футболна лига и на самите клубове. Промените са комуникирани с тях, тъй като нито една европейска федерация няма практика да отчита публично всяко свое оперативно решение. След приетите корекции бройката на позволените чужденци в клубовете от ППЛ и ВПЛ и съотношението между чужденци и българи се запазва, като единствено се премахва факторът "националност", уточняват от БФС на сайта си.

Промяната влиза в сила веднага и клубовете могат да се възползват още от първия кръг от пролетния дял, който официално стартира в петък (18 февруари).

В началото на седмицата изпълнителният комитет на БФС проведе тайно заседание. Нямаше я и традиционната пресконференция пред медиите, на която обикновено се обявяват взетите решения.

В Изпълкома са участвали настоящите членове на комитета, избрани от конгреса през октомври 2021 г., както и бивши такива, като Венцислав Стефанов.