на живо

БФС умува за новите селекционери на мъжете и младежите

Договорите на Георги Дерменджиев и Александър Димитров изтекоха

Lap.bg

На следващото заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз ще бъдат предложени варианти за нови национални селекционери, става ясно от съобщение на сайта на футболната ни централа.

Както е известно договорът на Георги Дерменджиев начело на мъжкия ни тим изтече на 1 декември. Контрактът на Александър Димитров, който води младежкия тим до 21 година, бе до 3 декември.

Снимка: Lap.bg

"На днешното си редовно заседание, проведено при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз се запозна с отчета на селекционера на България "А" Георги Дерменджиев и с този на селекционера на България U21 Александър Димитров за работата им и резултатите на водените от тях отбори в изминалия квалификационен период.

Снимка: Lap.bg

Въз основа на тези доклади и на становището на първия вицепрезидент и ръководител направление "Национални отбори" Емил Костадинов, членовете на ИК възложиха на и.д. президент на БФС Михаил Касабов да проведе преговори за заемане на позициите селекционер на мъжкия и на младежкия национален отбор, които към момента са свободни предвид изтичането на договорите на двата щаба. На следващото си заседание ИК ще се запознае с доклада на г-н Касабов и ще подложи на гласуване предложените кандидатури.", пише в съобщението на сайта на БФС.

Дерменджиев застана начело на мъжкия национален отбор на 22 октомври 2019 г. Първоначално договорът му беше за 6 месеца, но пандемията от коронавирус отложи мачовете на "лъвовете" и контрактът му беше удължен.

Снимка: Lap.bg

С Дерменджиев начело националният тим не записа успехи. Под негово ръководство отборът се върна в Трета дивизия на Лигата на нациите, след като остана на последно място в групата си и записа 2 равенства (срещу Ирландия - 1:1 като гост и 0:0 като домакин) и 4 загуби.

Също така "лъвовете" пропуснаха шанса да се класират за европейското първенство, което беше отложено за 2021 г. Те загубиха първата среща от баража срещу Унгария.

Под ръководството на Дерменджиев отборът записа само 2 победи - над Чехия в мач без значение от европейските квалификации, както и над Гибралтар в контрола.

Снимка: Lap.bg

При Александър Димитров футболистите до 21 години бяха близо до възможността да се класират за европейското първенство, но в крайна сметка не успяха. България не е играла на финали на първенството на Стария континент при подрастващите от 1990 г. насам.

По-късно днес мъжкият ни национален отбор ще разбере съперниците си за световните квалификации за Катар 2022. Първите мачове са през пролетта.