на живо

БФС вече иска от клубовете антигенни тестове, а не PCR

Всички отбори ще се тестват в една лаборатория

Lap.bg

Българският футболен съюз промени изискванията си към клубовете спрямо тестовете за коронавирус. В началото на всеки месец всеки един отбор вече е длъжен да предоставя резултати от антигенни тестове, а не от PCR.

Футболната централа е информирала клубовете за промяната с писмо. Според него клубовете са длъжни да направят антигенни тестове на всички свои играчи и служители на 1 декември, а ако някой даде положителен резултат ще се направи задължителен PCR. Разходите и за двете процедури се поемат от БФС.

Снимка: Lap.bg

Антигенните тестове все още не се считат за метод, при който положителен резултат води до задължителна 14-дневна карантина. Мач може да бъде отложен само при карантинирани повече от 10 състезатели от един отбор.

Ако даден играч е дал положителна проба на антигенните тестове на 1 декември, ще трябва да направи PCR тест и едва след положителен резултат при него ще бъде поставен под карантина. Чак тогава ще се води към бройката футболисти, заради която може да бъде отложен мач.

Снимка: Lap.bg

Всички клубове ще правят тестовете в една лаборатория, с която централата има подписан договор.

До момента някои клубове извършваха задължителните месечни PCR тестове в лаборатории по свой избор. От футболната централа уточняват, че тестове в различна лаборатория няма да бъдат приемани.