на живо

Как българската "кочинка" ни попречи да се класираме на световно първенство

Юношеските ни национали останаха последни в групата си на еврошампионата в Унгария

Три загуби от три мача, нито един вкаран гол и последно място в групата. Сценарият от еврошампионата за юноши през 2008-а в Чехия се повтори 6 години по-късно и на първенството в Унгария. Огромно е разочарованието у футболисти, треньорски щаб и фенове от пропусната възможност България да се класира на Мондиал за младежи за първи път от 27 години насам. Това щеше да се случи, ако бяхме спечелили поне един мач и съответно щяхме да заемем третото място в групата.                                                 

Могат да бъдат намерени много причини за неуспешното представяне на юношеските национали: като започнем с малшанса, който преследваше тима през целия шампионат, минем през спорните съдийски решения в мачовете с Украйна и Сърбия и стигнем до неспособността на българските офанзивни футболисти да реализират головите ситуации, които създават. Най-съществената причина обаче бе назована от селекционера Александър Димитров.

"Българската кочинка не можем да я прескочим. Колкото и да се стараем. Каквито и психолози да сме и каквито и треньори да сме, българският манталитет не можем да го преодолеем все още," заяви треньорът на България след загубата от Сърбия с 0:1.

Проблемите на българския футбол са до болка ясни и те няма как да не рефлектират върху представянето на юношеския ни национален тим, колкото и талантливи да са играчите и колкото и подготвен да е треньорския щаб. Недостатъчният игрови опит в мачове на професионално ниво и липсата на тактическа грамотност на болшинството от подрастващите футболистите нямаше как да бъдат надмогнати. Трябва да добавим и че българският селекционер загатна преди заминаването за Унгария за проблеми вътре в отбора, които вероятно допълнително са се отразили в негативен аспект на представянето на "лъвчетата". 

И все пак от участието ни на първенството могат да бъдат извлечени и позитиви. Юношеските ни национали предложиха сериозна съпротива на страни като Германия и Сърбия, в които се отделят в пъти по-големи финансови средства за детско-юношески футбол. Във всеки един от мачовете си българите опитаха да се надиграват с противниците, залагайки на атрактивен нападателен стил. В някои от срещите им се получи, като тази срещу Украйна, в която нашите тотално доминираха. Във всичките двубои, може би с изключение на първите минути срещу германците, футболистите на Димитров демонстрираха завидно самочувствие.

Самото класиране на България на европейския шампионат е изключителен успех и затова не е редно тимът да бъде критикуван заради това, че тимът не постигна мечтаното класиране на световното първенство догодина. Важното в случая е с футболистите да продължи да се работи по същия начин както досега, за да продължат да се развиват във възходяща линия и след няколко години успешно да играят за мъжкия ни представителен тим. За съжаление това не стана с играчите-участници на Евро 2008 в Чехия, от които единствено Михаил Александров сега получава повиквателни за националния отбор. Дано бъдещето на момчетата от състава на Александър Димитров е по-светло.