на живо

Тотален провал за българските отбори в Лига Европа

ЦСКА,Литекс и Ботев напускат Европа

Ако преди време привържениците на двата гранда в българския футбол ЦСКА  и Левски си разменяха закачки на тема "Най-голям провал в Европа", то сега подобна идея изглежда нелепа. Сините фенове може би страдат, че техния тим за първи път от години пропусна европейските турнири, но едва ли евентуално участие би продължило по-дълго от останалите български "мъченици" в турнира Лига Европа. Ако преди феновете на ЦСКА се забавляваха с привържениците на Левски и им споменаваха със задоволство отбори като Олимпия и Слован, сега ще чуят като отговор- "Зимбру". ЦСКА игра в Молдова страхливо, без ясна идея как да стигне до гола и рядко стигаше до интересни положения пред вратата на съперника. 

За Ботев Пловдив идва логичното оправдание с разбития отбор в последните дни. Видяхме обаче, как един втородивизионен австрийски тим показва най- вече дисциплина и идея за стигане до крайната цел, макар и да не разполага с добри футболисти с впечатляващи индивидуални качества. И ако Зимбру рушеше играта и пречеше на ЦСКА, то дебютанта в европейските турнири Санкт Пьолтен опита да играе футбол и надигра българския си противник. 

За отпадането на Литекс също няма логично оправдание. Въпреки героичния мач в Унгария, футболистите на Красимир Балъков се провалиха срещу скромния унгарски тим Дьошгьор. Отборът от Ловеч нямаше проблемите на ЦСКА и Ботев и беше длъжен да елиминира подобен съперник. 

Всъщност едва ли вече има значение какъв ще е жребият на българските отбори- всички показват подобен еднообразен футбол, далеч от нивото на средноевропейския, бавен и скучен за зрителите. Сега остава време за равносметка ...и да стискаме палци на Лудогорец.