на живо

Би Би Си разследва: Фалшив ли е положителният тест на Джокович?

Британската медия съпостави серийните номера и видя нередност

Reuters

Драмата с Новак Джокович изглежда няма край! След като сръбският тенисист беше депортиран от Австралия, а визата му анулирана, британското издание Би Би Си се зае да разследва истинността на предоставените от него документи на местния съд. 

Интерес предизвиква въпросният положителен PCR тест, с който Джокович доказва, че е преболедувал наскоро коронавирус и няма нужда от ваксина срещу него. Официалните данни гласят, че той е взет на 16 декември. Серийният номер на документа - 7371999, обаче говори друго.

Снимка: BBC

Журналистите от Би Би Си забелязват, че той е по-голям от този на отрицателния тест на Ноле, който би трябвало да е взет на 22 декември - 7320919! 

За да проведат своето разследване, от Би Би Си получават чрез свои колеги в Сърбия 21 различни теста. При всички от тях номерата са възходящи спрямо датите. Тоест, колкото по-назад във времето е направен тестът, толкова по-малък е номерът. 

Снимка: Reuters

Съпоставени са и 35 други теста, предоставени на живеещия в САЩ сръбски учен Милован Шуваков.

Единствено разминаване има при данните на тестовете на Джокович. Според Би Би Си положителният тест трябва да е направен между 25 и 28 декември 2021 г. Това оставя съмнение, че той може да е фалшифициран.

Снимка: BBC

"Винаги има възможност за грешка. Но ако това е случаят, би трябвало да има лесно обяснение. Не виждам защо държавните власти просто не биха обяснили, че това е така", казва специалистът по дигитална сигурност Джордже Кривокапич.

До момента Джокович не е коментирал ситуацията. От семейството му потвърдиха за bTV, че никой няма да говори за случилото се в Австралия поне до края на първия за годината турнир от Големия шлем на 30 януари.