на живо

Битка по балкански с огромен залог под Айфеловата кула

Григор Димитров и Новак Джокович спорят за място във финала на турнира в Париж

Getty Images

Балканите властват под Айфеловата кула! Днес (2 ноември) за място във финала на тенис турнира в Париж ще спорят Григор Димитров и световният номер 1 Новак Джокович. Залогът в мача е голям - и за единия, и за другия. 

Сезонът за Димитров имаше и върхове, и спадове. Българинът впечатли с победи в турнирите от Големия шлем в Австралия и САЩ, но допусна и разочароващи представяния в по-слаби надпревари. В началото на годината пък лекуваше контузия в рамото, която го извади от строя и му трябваше време да уцели ритъма си на игра отново.

Снимка: Reuters

В Париж обаче Григор е безпощаден! Той започна с победа над Юго Умбер, премина през стария си познайник Давид Гофен и хич не се поколеба да отстрани номер 5 в света Доминик Тийм. На четвъртфинал пък се справи с чилиеца Кристиан Гарин. 

Така съдбата и жребият му отредиха отново да се изправи срещу Новак Джокович в опит за втора победа над сръбския си опонент. Мачът ще бъде десети помежду им, като Димитров е печелил само през 2013 г. От тогава Ноле е в серия от 6 победи. Последната е в Синсинати през 2018 г.

Снимка: Getty Images

Григор ще излезе на корта в Париж и с мисъл за завръщане в топ 20 на световната ранглиста. Роденият в Хасково тенисист вече защити точките, спечелени през миналата година, когато стигна до осминафинал, и от тук нататък може само да се изкачва нагоре.

Джокович е на другия полюс. Сърбинът е окупирал върха в световната ранглиста от повече от година, но може да се прости с него при отпадане днес. 

Снимка: Reuters

През 2018 г. Ноле игра на финал и, ако не стигне до мач за трофея и сега, ще трябва да се примири с мястото на втори в света. Тенис короната е атакувана от друг полуфиналист в Париж - Рафаел Надал.

Последните новини около сърбина са, че той не е в най-добрата си здравословна форма. Това обаче не му попречи да се справи на четвъртфинала със Стефанос Циципас, при това категорично - 6:1, 6:2 за по-малко от час.

Какво ще ни предложи балканското тенис дерби под Айфеловата кула? Мачът е днес (2 ноември) от 15:00 ч. Следете развитието му на сайта btvnovinite.bg.