на живо

Бивш английски национал: Бях сексуално малтретиран от треньор

Пол Стюарт разкри, че насилникът заплашил да убие цялото му семейство

Daily Mirror

Бившият играч на английския национален отбор, "Тотнъм" и "Ливърпул" - Пол Стюарт, разкри пред британското издание "Мирър", че е бил сексуално насилван от един от треньорите си, когато е бил на възраст между 11 и 15 години.

52-годишният бивш футболист не съобщава името на насилника си, но разказва, че той му е обещал да го направи известен. Стюарт е пазил тайната за сексуалното посегателство повече от 40 години и не е споделял дори със семейството си.

Причината да не се оплаче са заплахите на наставника.

"Той ми каза, че ще убие майка ми, баща ми и двамата ми братя, ако кажа и дума за това, което прави. Тогава бях на 11 и му вярвах", казва Стюарт.

"Един ден, докато пътувахме с колата, той започна да ме опипва. Изплаших се до смърт, но не знаех какво да направя", връща се в болезнените си спомени бившият английски национал.

Снимка: Getty Images

Треньорът системно насилвал Стюарт до 15-та му година, когато младежът преминал в школата на "Блекпул". Пред родителите той заявявал, че синът им има нужда от допълнителни тренировки.

Стюарт разкрива, че и други негови съотборници са били жертва на специалиста. Те обаче също не са разкрили за действията му.

Въпреки преживения кошмар полузащитникът успява да изгради стабилна кариера и преминава през отбори като "Тотнъм", "Ливърпул", "Съндерланд" и "Стоук Сити". Той дори облича фланелката на националния отбор на Англия за три мача.

Снимка: Getty Images

След края на кариерата си обаче Стюарт системно злоупотребявал с наркотици и алкохол. Той обвинява за това травмата в детството му.

Разкритието идва два дни след като подобна история сподели бившият играч на "Шефийлд Юнайтед" Атси Уудуорд. Той разказа, че в продължение на 4 години е бил сексуално насилван от треньора си в детско-юношеската школа на "Крю Аликзандра" - Бари Бенел. След него още няколко бивши футболисти споделиха подобни травми.