на живо

Бивш национал оглави школата на "Черноморец"

Христо Николов се завръща в баскетбола, макар и не по кецове на терена

Един от най-добрите български баскетболисти през последното десетилетие – Христо Николов, се завръща в играта. Четири месеца преди своя 35-и рожден ден, той обаче няма да обуе отново кецовете и да излезе на терена, а застава от другата страна – на ръководител.

Крилото, известно у нас с прякора си Гларуса, ще оглави детско-юношеската школа на "Черноморец" в родния си град Бургас. Новината съобщи ръководството на клуба днес, а ангажиментите на бившия национал няма да имат общо с представителния мъжки отбор, който играе в НБЛ.

Христо Николов се отказа от професионалния баскетбол през лятото на 2018 г., когато стана за втори път шампион на България (първият е с "Лукойл Академик" през 2008 г.) като част от "Левски Лукойл" и за трети път в кариерата си, след титлата с унгарския "Солнок" през 2012 г. През сезон 2018/2019 той предпочете да носи екипа на "Черноморец" в "А" група, играейки повече за удоволствие, но и помагайки на състава да се завърне в мъжкия елит у нас.

Любопитното е, че Николов не е открит за баскетбола от "Черноморец", а от конкурентния клуб в града – "Делфин". Именно там той прави първите си стъпки под коша, а като тийнейджър е забелязан от ЦСКА, като с "червените" пробива и в мъжкия баскетбол.

След това защитава цветовете на "Лукойл Академик", на румънските "Стяуа" Букурещ и "Клуж", на унгарския "Солнок", с който постига златен дубъл преди 8 години, триумфирайки и с Купата на страната и достигайки до полуфинал в турнира за Европейската купа на ФИБА, на френския "По-Ортез", на полския "Остров" и на словенския гранд "Олимпия" Любляна.

Тагове: