на живо

Бивш наш топрефер: Уреждат някои съдии да вървят напред

Таско Тасков се оттегля от съдийството на 37-годишна възраст

Lap.bg

Българският съдия Таско Тасков се оттегли от професионалното съдийство. Той го направи чрез пресконференция днес, на която разкри, че някои от родните рефери разчитат на порочни сделки и схеми, за да вървят напред и за да получават наряди. 

"Лошото е, че ние вече не ходим на мачовете с мъжкарите, а с други хора от съдийството, които са нарочени да вървят напред. И това не е моето. Мога да кажа, че има сделки. На някои хора бащите им се отказват от постове, за да вървят синовете им напред в съдийството, а други пък получават подходящи съдийски наблюдатели, които от своя страна им крият грешките и им поставят високи оценки, заяви Тасков.

Относно отказването си, 37-годишният Тасков обяви, че има две причина за това решение. Едната е здравословна - дългогодишен проблем с коляното. Другата са "непрекъснатите интриги в съдийството", според които е "обвиняван несправедливо в грехове и грешки, които не отговарят на истината."

Снимка: Lap.bg

"Омръзна ми всеки път да казвам какво не съм направил, което е една практика в последните 2-3 години. Ако беше само коляното, щях да се опитам да го преодолея. И ако бяха само интригите, пак щях да опитам да ги превъзмогна. Но когато е съвкупност, ми идва в повече. И усилията, които полагам, не мисля, че си струват съобразно резултатите, които получавам", каза още бившият български топрефер.

Тасков беше сред елитните българси съдии, като дори получи шанс да свири вечното дерби между "Левски" и ЦСКА на 28 октомври 2011 г. Двубой, завършил с победа на "армейците" с 1:0. 

"Съдийството ми е взело повече, отколкото ми е дало- то ми взе любовта към футбола, защото аз обичам играта. Сега не гледам, не играя. Отне ми любовта към един човек, когото срещнах в съдийството. Взе ми и доброто име, както казва Рачко Пръдлето в Под игото: Човек за едната чест живее", категоричен беше бившият рефер.