на живо

"Black Lives Matter" вместо имена върху тениските във Висшата лига

Играчите, които искат да коленичат преди срещите, няма да получат наказание

Getty Images

Футболът се завръща в Англия на 17 юни - без публика и без... имена на фланелките.

Би Би Си съобщава, че играчите ще излязат на терена за първите си мачове с надпис "Black Lives Matter" на гърба, вместо имената си. По този начин отборите ще изразят протеста си против расизма. 

Според авторитетното британско издание, местната федерация няма да санкционира футболистите, решили да коленичат преди мача, като по този начин да покажат несъгласието си с различното отношение, породено от цвета на кожата. Тази традиция има над 50-годишна история.

Така футболните тимове ще се включат в протестите, започнали след убийството на Джордж Флойд по време на полицейско задържане в САЩ.

В Германия, където футболното първенство беше подновено в средата на май, футболистите вече заявиха своята позиция. 

В Англия всички 20 клуба ще участват в кампанията. Решението е било взето след разговор между капитаните, които единодушно са заявили, че футболистите ще се включат в кампанията против расизма. 

Снимка: Getty Images

Част от отборите вече позираха за снимки, коленичейки по време на тренировка.

За първите мачове след подновяването на Висшата лига на фланелките на играчите ще има и лого, с което ще бъде изказана благодарност към медицинския персонал на Острова, който работи на "първа линия" по време на борбата с коронавируса.