на живо

Блестящ Роналдо сломи "Тотнъм" с хеттрик и е №1 за всички времена

Звездата на "Манчестър Юнайтед" стъпи на световния голмайсторски връх

Getty Images

Кристиано Роналдо стана най-резултатният футболист за всички времена! Звездата на "Манчестър Юнайтед" изведе тима си до успех с 3:2 срещу "Тотнъм" у дома в дербито от 29-ия кръг на английската Висша лига.

Португалецът, който е петкратен носител на "Златната топка", отбеляза хеттрик за победата, като бе точен в 12', 38 и 81'. За "шпорите" се разписа Хари Кейн от дузпа в 35', а в 72' капитанът на "червените дяволи" Хари Магуайър си отбеляза автогол.

Роналдо вече официално е най-великият голмайстор в историята с общо 807 попадения в кариерата си, задминавайки чехословашката легенда Йозеф Бицан, който има 805. Трети и четвърти са Ромарио и Меси със съответно 772 и 759. Пети е Краля на футбола Пеле със 757.

Снимка: Getty Images

На "Олд Трафорд", "Юнайтед" поведе още в 12', когато Фред пусна елегантен пас към Роналдо, а той разстреля Юго Лорис от около 30 м.

"Тотнъм" се съвзе от ранния удар и изравни в 35' чрез лидера си Хари Кейн. Нападателят вкара от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Алекс Телес след центриране на Деян Кулушевски.

"Червените дяволи" обаче бързо възстановиха своя аванс - Роналдо завърши с лекота контраатака, в чиято основа бе Джейдън Санчо.

"Шпорите" бяха по-активни след почивката, но Хюн-Мин Сон пропиля добра възможност, преди Хари Магуайър от домакините да си отбележи автогол при центриране на Серхио Регилон. Повторенията показаха, че ако бранителят не се бе намесил, щеше да бъде отсъдена засада.

Снимка: Getty Images

"Юнайтед" все пак взе своето. Героят бе очакваният. В 81' Роналдо се извиси при центриране на Телес от корнер и прати топката в мрежата на "Тотнъм" за трети път.

Така той донесе на "червените дяволи" домакински успех №400 във Висшата лига и стана вторият най-възрастен автор на хеттрик в английския шампионат. Постигна го на 37 години и 35 дни, а пред него е само Теди Шерингам (37 години и 146 дни през 2003-а).

Снимка: Getty Images

С трите точки "Манчестър Юнайтед" се изкачи на четвъртото място във временното класиране с актив от 50 - 5 пред седмия "Тотнъм". Всички конкуренти на "червените дяволи" за място в топ 4 обаче са изиграли по-малко мачове.

В следващите двубои "Юнайтед" приема "Лестър", докато "Тотнъм" гостува на "Брайтън".

Снимка: Getty Images