на живо

Близо 600 хил. лева за 20 дни - дарението на феновете на "Левски"

Привържениците подкрепиха отбора, който остана без основен спонсор

Lap.bg

Феновете на "Левски" са вкарали в касата на клуба близо 600 хил. лева за последните 20 дни. Това показва отчет на "сините".

Преди повече от 2 седмици стартира инициатива на привържениците за отбелязване на 106-годишнината на отбора на 24 май. Те си поставиха цел да съберат 1,5 млн. лева.

До момента са отчетени приходи от 595 108 лв. 

299 886 лв. от тях са във формата на дарения чрез SMS-и, банкови преводи и платформа за подпомагане.

Останалите 295 294 лв. са от продадените виртуални билети за 24 май. От "Левски" нямаше как да организират събитие, на което да присъстват феновете заради пандемията от коронавирус. От клуба обаче дадоха възможност на привържениците да закупят билети за стадион "Георги Аспарухов" на цени от 10 до 106 лв. Отчетът сочи, е продадените символични пропуски са 22 340.

Снимка: Lap.bg

Освен това в касата на клуба ще влязат още 36 271 лв. (до 22 май) от продадени артикули в магазина на стадион "Георги Аспарухов" и абонаментни карти. 

"Левски" продължава да е в тежка финансова криза. Тя настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Васил Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. Преди дни ръководството на "сините" взе решение да приеме 500 000 лв. от депутата на ДПС Делян Пеевски, въпреки че този акт предизвика разделение сред привържениците.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.

Снимка: Ладислав Цветков

На този фон в клуба очакват развитие с въпроса за собствеността. Пред bTV фактическият собственик на 86,6% от "Левски" Георги Попов - приближен на Васил Божков, заяви, че в близките дни ще джироса безвъзмездно акциите на Наско Сираков.

Ценните книжа бяха предоставени в началото на май на министър-председателя Бойко Борисов, който заяви, че няма никакво намерение да оперира с тях.

Божков и Попов в момента са в Дубай, като българската прокуратура им повдигна 11 обвинения.