на живо

Бойко Борисов: БФС може да си държи Михайлов още 100 години

Правителството няма да работи с този президент, припомни премиерът

БГНЕС

Българският футболен съюз може да си държи за свой президент Борислав Михайлов още 100 години, но правителството няма да работи с него. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Коментарът му бе по повод вероятността централата да не приеме оставката на Михайлов, която бившият вратар подаде под натиска на правителството.

„Ако искат да му взимат оставката, ние с него няма да работим“, категоричен е Борисов. Той допълни, че държавата не иска да работи с този футболен съюз и чак когато в него има промени, може да се говори за съвместни действия. „Очаквам от БФС да работи за развиване на детско-юношеските школи, като за подобни проекти може да разчита на помощ от държавата“, допълни премиерът.

Михайлов подаде оставката си във вторник – часове след унизителната загуба с 0:6 от Англия и расистките прояви на Националния стадион „Васил Левски“. В петък предстои заседание на Изпълнителния комитет на БФС, като се очаква постът да бъде поет от някой от тримата вицепрезиденти – Йордан Лечков, Михаил Касабов и Атанас Фурнаджиев. Засега не е ясно дали ще бъде свикан извънреден изборен конгрес. Редовният трябва да се проведе през 2022 г.

В централата на футболния съюз в „Бояна“ нахлуха полицаи и прокурори, които търсят доказателства за корупционни схеми, уговаряне на мачове и натиск върху съдии. „Преди известно време ние говорихме именно за респект, за чистота на взимане на съдийски решения, за ненамесата в работата им. За съжаление те не се вслушаха и мислеха, че с колегите, които се срещахме и ги предупредихме, си правим евтин пиар“, беше коментарът на Борисов по този повод.

По повод публикациите в английските медии, които отразяват расистките прояви на стадиона по време на мача, премиерът посъветва журналистите да питат колегите си какви расистки прояви са имали при тях и какво са направили, за да ги спрат. „Попитайте ги малко. Вие сте умни и красиви, можете да ги накарате да отговорят“.

Тагове: